Polis jagar mördare – fritogs på permission

TT

Publicerad 2020-07-23

Polisen söker efter en morddömd man som fritagits i Kungsbacka. Arkivbild.

En 18-årig man som dömts för mord fritogs under en bevakad permission i Kungsbacka på tisdagsförmiddagen.

Nu jagas mannen av polisen, och en polisjakt i centrala Göteborg under torsdagen kopplas till flykten.

Fritagningen ska ha skett av två män som plötsligt anlände i en taxi, varpå de tre kunde lämna platsen framför bevakarnas ögon.

– De gör något på platsen som gör att personalen inte vågar ingripa, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg till TT.

Enligt Fuxborg känner personerna på något sätt varandra sedan tidigare och nu fortsätter arbetet med att söka den fritagne 18-åringen och de två andra.

Stor polisinsats

Det pågick under torsdagseftermiddagen en stor polisinsats i centrala Göteborg med koppling till fritagningen. Polisen hade under förmiddagen spaning på en bil i Göteborg med tre män i. En av dessa män har gripits medan två är fortsatt på fri fot.

– Vi tror att de här två som är på fri fot från bilen trycker någonstans inne i Nordstan. Vi söker igenom meter för meter, sade Christer Fuxborg under torsdagen.

Personen som kunde gripas blev under onsdagen anhållen i sin frånvaro, misstänkt för grovt främjande av flykt. Enligt polisen kan den fritagne 18-åringen vara en av dem som gömde sig i Nordstan.

Några timmar senare avslutade polisen sin insats, utan att ha gripit någon.

– Det verkar som att de har smitit ut på något sätt, säger Christer Fuxborg.

Polisen ska fortsätta jakten på den förrymde genom att förhöra den gripne personen samt undersöka fynd som har gjorts i bilen som männen färdades i.

Dömd för mord

Under onsdagen greps fyra personer i ärendet misstänkta för grovt främjande av flykt. Sedan dess är tre av personerna försatta på fri fot medan en har anhållits.

Vad personerna har haft för del i fritagningen kan Christer Fuxborg inte berätta.

– De har på något sätt varit behjälpliga men exakt vilken roll har jag inga detaljer om.

Enligt Aftonbladet dömdes 18-åringen för ett mord på en pizzeria i Rinkeby i nordvästra Stockholm som skedde i januari 2018. Mordet kopplas till en konflikt mellan rivaliserande kriminella gäng.

Det är uppgifter som bara delvis bekräftas av polisen.

– Han är dömd för grovt brott i Stockholm för några år sedan och har uppvisat ett stort våldskapital tidigare. Det är det enda jag kan säga, säger Christer Fuxborg.

Följ ämnen i artikeln