Unika kaféet tvingas stänga igen: ”Har gråtit”

Publicerad 2020-03-23

En förhoppning om att medarbetare ska ta över verksamheten finns fortfarande.

August No Stress Surf Café ville ge personer med funktionsvariation en väg in i arbetslivet.

Ekonomin gör dock att Malmökaféet nu har tvingats bomma igen.

– Någon gång måste man tänka att ens egen hälsa inte får gå sönder på grund av ett kafé, säger ägaren Lars Nyström.

August No Stress Surf Café öppnade upp i slutet av 2017. Malmökaféet har sedan dess kammat hem flera priser och fått in människor med funktionsvariationer i arbetslivet. På söndagen meddelade nämligen ägaren Lars Nyström att de stänger ner med omedelbar verkan.

Någonting som innebär att 20 personer, varav 14 med funktionsvariation, förlorar sina jobb.

Anledningen till att man väljer att stänga ner är att ekonomin inte går ihop och att de är beroende av bidragsgivare.

– Förra året fick vi hjälp av Malmö stad och några andra stora drakar som hjälpte till men de har tyvärr inte visat sig i år, säger Lars Nyström.

”Blir så enormt stressad”

Med löner enligt kollektivavtal och en marknadsmässig hyra att betala kände Lars Nyström att han inte längre kunde gå och vänta på om de får några bidrag i år eller inte.

– Jag blir så enormt stressad av ekonomin. Att inte veta om vi kan ge lön månaderna framöver, vilket alla i arbete såklart är beroende av. Den stressen för mig kombination med att jag startade ett no stress café är en dålig kombo, så att säga.

Han fortsätter:

– Det blev för mycket att gå runt och när man drivit restauranger och så vidare i hela sitt liv. Det känns lite ovärdigt helt enkelt.

Tanken var att kaféet skulle stänga ner i juli men coronavirusets utbrott har skyndat på nedstängningen. Då många av dem anställda har ett nedsatt immunförsvar har kaféet valt att inte ha öppet sedan i tisdags. Men istället för att öppna upp senare i vår eller sommar stänger man nu ner helt och hållet.

Lars Nyström

Behövde miljoner

– Från början sa vi att vi skulle stänga i två veckor på grund av corona men det kommer inte blåsa över på så kort tid, så då stänger vi för gott.

En liten förhoppning finns fortfarande att de två kaféansvariga ska välja att ta över August No Stress Surf Café. I så fall kommer de ta över kaféet och bilda en ny styrelse. Om inte kommer Lars Nyström att sälja kaféet - och hjälpa de anställda att försöka hitta nya arbeten.

– Jag har gråtit och vridit och vänt angående detta. Men någon gång måste man tänka att ens egen hälsa inte får gå sönder på grund av ett kafé.

August No Stress Surf Café var i behov av 2,5 miljoner kronor i bidrag för att kunna gå runt, pengar som man alltså inte fått ihop.

August No Stress Surf Café på
Facebook

Följ ämnen i artikeln