Glädjande beskedet för Akademiska – mitt i krisen

Publicerad 2020-04-07

Tillgängligheten inom BUP på Akademiska sjukhuset har förbättrats.

Tillgängligheten inom BUP vid Akademiska sjukhuset har länge kritiserats för sina långa väntetider. Men nu kommer glädjande siffror mitt under den pågående coronakrisen.

– Väntetiderna har minskat markant på kort tid vilket är positivt både för patienter och medarbetare, säger Helena Eriksson, avdelningschef för den neuropsykiatriska enheten inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) vid Akademiska sjukhuset.

Trots den pågående coronakrisen kommer nu glädjande resultat från Akademiska sjukhuset där tillgängligheten till BUP har förbättrats med hela 55 procent.

– Första halvåret 2019 fick i snitt 25 procent med remiss ett första besök inom 30 dagar. I december var motsvarande andel drygt 80 procent och det har hållit i sig i år, säger Helena Eriksson, avdelningschef för den neuropsykiatriska enheten inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) vid Akademiska sjukhuset.

Förbättrade patientflöden och optimerade resurser ska ligga bakom den kraftiga förbättringen. Bland annat har Akademiska sjukhuset snabbat på processen med remissbedömningar för nybesök.

– Tidigare gjordes nybedömningen enbart av psykolog. Eftersom bedömningen i många fall redan gjorts i skolan kan vissa patienter gå direkt till en läkare utan att träffa psykolog, vilket har kortat köerna. Numera gäller det för en femtedel av nybesöken vilket har sparat mycket resurser – motsvarande cirka 160 psykologbesök, säger Helena Eriksson.

Fortsatt ökat tryck på verksamheten

Även om tillgängligheten har förbättras fortsätter trycket på verksamheten hela tiden att öka.

Neuropsykiatriska enheten är den största mottagningen inom BUP. Där utreds och behandlas framförallt barn och ungdomar med ADHD, men också med autism och tourettes syndrom.