Insekter i korven kan bli lagligt nästa år

Publicerad 2019-09-07

Skånska forskare driver på utvecklingen som ska tillåta insekter som mat även i Sverige.

Redan nästa år kan det bli lagligt att sälja insekter som livsmedel i Malmö.

Mjölmaskar och bönsyrsor är några krispiga kryp som står på menyn.

Det är i provköket vid Högskolan Kristianstad HKR som man provar sig fram med recept som innehåller insekter.

– De innehåller bra proteiner, bra fetter och smakar bra, säger professor Karin Wendin vid HKR till SVT.

Att föda upp insekter till mat är betydligt mer energisnålt än traditionell köttdjursuppfödning. Det ger också mindre utsläpp i form av växthusgaser jämfört med uppfödning av andra typer av animalisk föda, berättar insektsodlaren och entreprenören Fredrik Davidsson.

Sverige tillåter just nu inte insekter som ingrediens i livsmedel för människor. Det är olagligt både för butiker och restauranger att sälja insekter som föda för människor. Något som kan ändras redan under nästa år, rapporterar SVT.

Tre ansökningar om att få sälja livsmedel med mjölmask och syrsor granskas just nu av EU:s livsmedelsorgan Efsa. Ytterligare nio ansökningar gällande insekter i livsmedel står på kö.

Om de godkänns – något som bedöms som sannolikt – så blir insekter på tallriken snart lagligt även i Sverige.

Lite smågodis? Redan nästa år kan insekter bli lagligt som ingrediens både på restauranger och i livsmedelsbutiker. Idag är det förbjudet att sälja insekter som mat för människor.

ANNONS