Lyckobeskedet på Vrångö - smittspridningen under kontroll

Ön drabbades av coronautbrott efter kyrklig körsamling

Uppdaterad 2020-06-16 | Publicerad 2020-06-15

I början av juni larmade läkare om utbrott av corona på Vrångö i Göteborgs skärgård.

Nu kommer glädjebeskedet från sjukvården – smittspridningen är under kontroll, enligt Göteborgs-Posten.

– Vrångöborna har tagit det på stort allvar. De har själva gått in i en lockdown kan man säga och vi har inte någon stor smittspridning vidare, säger smittskyddsläkaren Leif Dotevall till tidningen.

Det var en kyrklig körträff som misstänks vara startskottet för ett corona-utbrott på Vrångö i Göteborgs södra skärgård.

Just körer har beskrivits som en riskfylld situation för spridning av coronaviruset, då man trycker ut luft ur lungorna under en väldigt långt och under högt tryck. Agnes Wold, forskare i klinisk bakteriologi, har till och med sagt att att körsång är det farligaste som finns under coronapandemin, till tidningen GP. I veckan rapporterade flera medier om att en fjärdedel av öns 400 invånare ska ha fått symptom, och att 25% av Vrångöborna hade testat sig i veckan.

Nu har resultaten kommit, och de kom som en lättnad. Smittspridningen på Vrångö är under kontroll.

– Den grupp som smittades först har gjort ett jättebra jobb genom att sätta sig i karantän så att utbrottet har stannat av, säger Marie Johansson, vårdcentralchef på Styrsö vårdcentral till Göteborgs-Posten.

Vrångö hamn i Göteborgs skärgård.

Tog smittan på allvar

Det var en orolig situation på ön i samband med smittspridningen. Vårdcentralen satte in extra personal som jobbade med att testa öborna. Men i och med att öborna just följde rekommendationer har man nu lyckats med att smittspridningen är lägre än Göteborg generellt.

– Vrångöborna har tagit det på stort allvar. De har själva gått in i en lockdown kan man säga och vi har inte någon stor smittspridning vidare, säger smittskyddsläkaren Leif Dotevall till GP.

Pernilla Friberg som bor på ön håller med om att samhället tog smittan på stort allvar. Under dagarna som gått har flera erbjudit sig att handla till de som faktiskt är sjuka eller de som är oroliga.

– Man ställer upp för varandra här ute, i ett sådant här litet samhälle. Det är ju tack vare det som vi klarat det.

Viktigt för turismen

Ryktet om corona-ön spred sig i nationella medier, och snart var det folktomt. Pernilla Friberg hoppas att det positiva beskedet kan rädda öns ekonomi.

– Många här ute är många beroende av turism, restauranger och hotell och sånt.

Själv jobbar hon inom vården, vilket gör att hon också har tagit ett test som visade att hon inte haft corona. Hon är glad att beskedet att det inte var så farligt som det befarades i början.

– Alla vill bara lägga detta bakom sig och gå framåt, det har ju visat sig vara väldigt positivt hur vi reagerat och gjort.