Regeringens 34 punkter för att stoppa gängvåldet: Massivt

Mikael Damberg: Presenterar alla förslagen i ”gängpaket”

Publicerad 2019-09-21

Samtalen över blocken strandade – då gick regeringen ut med 34 punkter som de menar ska stoppa gängkriminaliteten.

– Vi har tagit med förslag från andra partier trots att samtalen sprack, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Kort efter att de blocköverskridande samtalen om stoppa gängkriminaliteten gick om intet höll regeringen presskonferens med inrikesminister Mikael Damberg (S), justitieminister Morgan Johansson (S) och Miljöpartiets Karolina Skog. Där presenterade de 34 punkter inom fyra fokusområden som de hoppas ska stoppa det eskalerande våldet.

Enligt regeringen ”ett massivt” program med förslag och det mest omfattande mot organiserad brottslighet som tagits fram i Sverige.

Förslagen som presenteras ska enligt Mikael Damberg innehålla andra partiers förslag från samtalen.

– Vi väljer att presentera alla förslagen, trots att samtalen sprack, säger Mikael Damberg.

– Även förslag som vi inte hade med på vår prioriteringslista men som vi tror kommer angripa gängkriminaliteten på kort och lång sikt.

De fyra fokusområdena som regeringen presenterar kallas ”verktyg för brottsbekämpning”, ”påföljder”, ”bryt tystnadskulturen” och ”förebyggande av brott”.

I det förstnämnda ingår bland annat ökade möjligheter för polisen att genomföra husrannsakningar i ärenden som rör gängkriminalitet men det ska enligt förslaget också göras lättare att förverka brottslingars egendom och avlyssna krypterad kommunikation.

Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin säger att de är beredda att stödja regeringens gängpaket:

– Jag har sett det dokument som jag fick i förmiddags. Jag har inte sett exakt vad regeringen presenterar i dag, men jag utgår från att det är det samma och då har vi ingen anledning att säga nej till dem, då står vi fast vid vårt slutbud, säger Johan Hedin till TT.

Under presskonferensen med regeringen kommenterar de även kritiken från oppositionen om att deras förslag inte fått gehör.

– Alla kan inte få precis varenda punkt i en sådan här förhandling, det handlar om att ge och ta, säger Mikael Damberg.

– Regeringen har verkligen ansträngt sig och gått långt för att komma överens men viljan har inte funnits där från alla parter i förhandlingen.