Anders Tegnells markering: Känner mig som en slagpåse

Publicerad 2020-06-03

Statsepidemiolog Anders Tegnell uppger att hans egen ”självkritik” övertolkats.

Och slår fast att han står bakom den svenska coronastrategin.

– Ibland känner jag mig som en slagpåse, men jag är okej med det, säger han på onsdagens pressträff.

I en intervju med Sveriges Radio som publicerades på onsdagen säger Anders Tegnell att Sverige borde ha satt i fler åtgärder i början av coronapandemin.

– Skulle vi stöta på samma sjukdom, med precis vad vi vet om den i dag, tror jag att vi skulle landa i att göra mittemellan det som Sverige gjorde och det som resten av världen gjort, helt klart.

Nyheten, att arkitekten bakom den världsunika – och hårt ifrågasatta – svenska coronastrategin nu är självkritisk blev en världsnyhet.

”Jag känner mig som en slagpåse”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Men under onsdagens pressträff markerar Anders Tegnell att han står bakom den svenska strategin – och att de tidigare citaten har övertolkats.

– Det har spridits en nyhet om att jag, eller vi på myndigheten, anser att strategin varit felaktig och ska ändras. Vi anser fortfarande att strategin är bra, man kan alltid bli bättre i det här arbetet, säger han.

– Jag tycker tycker personligen att det vore konstigt att svara annorlunda på den frågan.

Sveriges Radios reporter frågar: Ska man förstå det som att strategin, givet vad ni visste då, skulle sett likadan ut som den gjort?

– Ja, vi gör anpassningar där vi kan utifrån läget. Hade vi hamnat på samma ställe med samma förutsättningar och samma kunskap skulle vi agerat likadant. Sedan har vi hela tiden anpassat oss genom perioden. Vi har inte ändrat strategin, men ändrat verksamheten kontinuerligt, speciellt för något nytt som vi inte upplevt tidigare, svarar Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Ni underkänner inte er egen strategi?

– Nej, inte alls.

Nyhetsbyrån TT:s reporter frågar: Tog ni ordentlig höjd för att utvecklingen skulle se mer negativ ut än ni trodde? Hade det inte varit klokt att tillämpa försiktighetsprincipen?

– Försiktighetsprincipen är ett begrepp man måste hantera. Att göra mer kan också innebära större skada. Jag tror att när vi utvärderar det här kommer det inte bli lätt att säga exakt vad för faktorer som gett framgång för vissa strategier men inte alla, svarar Tegnell.

En reporter från Financial Times frågar hur statsepidemiologen påverkats personligen av att Sveriges coronastrategi stuckit ut i världen.

– Ibland känner jag mig som en slagpåse, men jag är okej med det, säger Anders Tegnell.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen