Uppmärksammade polisen hyllas och ifrågasätts internt: Oklart händelseförlopp

Polisinsatsen anmäld för internutredning

Uppdaterad 2020-06-05 | Publicerad 2020-06-04

Omgiven av hundratals demonstranter gick polisen ner på ett knä – och höll upp en banderoll från manifestationen.

Polisen både hyllas och ifrågasätts nu av sina kollegor i poliskåren i en sluten polisgrupp på Facebook.

“Jag kan försäkra er om att hon står på vår sida genom allt”, skriver en polis som försöker lugna ner sina kollegor.

På filmer från händelsen syns hur hundratals demonstranter omringar polisbilen och den uppmärksammade uniformerade polisen, som enligt Aftonbladets uppgifter varit anställd under bara några månader.

I den allt mer upptrissade situationen syns hon gå hon ner på ett knä, vilket är en av gesterna som kommit att användas för att symbolisera kampen mot polisvåld i framför allt USA.

Debatt på Facebook

Under samma händelse syns polisen också hålla upp en knuten högerhand samt veckla ut en mindre banderoll med texten “White Silence is Violence”, det vill säga “vit tystnad är våld”, som en demonstrant gav henne.

Polisens agerande under den pressade situationen har väckt uppmärksamhet i sociala medier där bland annat ett flertal politiker haft åsikter.

Samtidigt har debatt uppstått i landets största grupp för poliser på Facebook, “UMF”.

I gruppen kritiseras polisen för att frångå objektivitetskravet som ställs på poliser i tjänst. 

“Oproffsigt av en polis i tjänst och i uniform att delta i en olaglig demonstration”.

“Hur skulle det se ut om poliser i uniform och på tjänstetid gjorde motsvarande när det är högerextrema demonstrationer?”, skriver en polis i gruppen.

Andra tar ställning för kollegan:

“Superfint att visa att samtidigt som man ska upplösa demon så stöder man kampen som pågår i USA mot rasism och övervåld! Jättebra gjort av kollegan!”

”Oklart händelseförlopp”

En annan polis som arbetat med henne försöker lugna ner sina kollegor i gruppen och skriver:

“Man kan tycka vad man vill om “ställningstagandet” igår men jag kan försäkra er om att hon står på vår sida genom allt”, skriver en kollega på Facebook.

Aftonbladet har sökt den aktuella polisen både över telefon och genom Stockholmspolisens mediecenter som hälsar att hon inte vill medverka i några intervjuer.

Biträdande kommenderingschefen Carolina Paasikivi vill inte säga om den aktuella polisen kände sig tvingad att utföra gesterna på grund av en pressad situation.

— Händelseförloppet är oklart och har böljat mellan hotfullt och fredligt. Det jag kan säga är att olika personer på platsen har uppfattat situationen på olika sätt, säger Carolina Paasikivi.

”Objektivt och opartiskt”

Hon pekar på balansgången i polisers tjänsteutövning mellan att försvara mänskliga rättigheter – och att vara objektiv.

– Svensk polis står helt och fullt bakom alla mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. Vi tar starkt avstånd från övervåld och med det sagt så är det ju så att vi när vi arbetar med allmänna sammankomster och opinionsyttringar ska vi inta ett objektivt och opartiskt förhållningssätt till dem, säger Carolina Paasikivi.

Insatsen anmäld

Enligt kommenderingschefen har polisens insats under torsdagen anmälts av utomstående personer till Särskilda utredningar för en internutredning.

– Hela polisinsatsen är anmäld till internutredningen, säger Carolina Paasikivi.

Varken kommenderingschefen eller Stockholmspolisen vill därför kommentera händelsen ytterligare.

”En eller flera anmälningar har inkommit till Särskilda utredningar (SU) gällande polisens agerande vid gårdagens demonstrationer. I det ingår även hela situationen kring händelsen på Karlbergsvägen. Åklagare kommer bedöma händelserna”, skriver polisen i en mejlkommentar.

PODD Protesterna i USA och George Floyds död

Nyhetspodden Aftonbladet Daily handlar demonstrationerna i USA, gäst är Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen