Rekordframfart för opposition i Singaporeval

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Singapores premiärminister Lee Hsien Loong från People's Action Party röstar i parlamentsvalet, där oppositionen gick starkt framåt.
Foto: AP/TT
Singapores premiärminister Lee Hsien Loong från People's Action Party röstar i parlamentsvalet, där oppositionen gick starkt framåt.

Utmanarpartiernas rekordökning i valet i Singapore visar bland annat att unga vill se mer än bara det parti som dominerat politiken i landet sedan självständigheten.

Även om oppositionen bara lyckades säkra tio platser i parlamentet – jämfört med det ledandet partiet People's Action Partys (PAP) 83 platser – så var det ändå en historisk framgång i det sydostasiatiska landet.

PAP, som ofta kritiserats för att vara auktoritärt, har suttit på makten sedan 1959. De färska resultaten är de sämsta i partiets historia, både vad gäller stolar som förlorats och faktiskt valresultat i röstandel räknat.

Resultatet visar "en tydlig önskan om en mångfald av röster", enligt premiärminister Lee Hsien Loong, som pratade på en presskonferens efter att resultaten offentliggjorts.

– Singapores invånare vill att PAP ska bilda regering men de, och speciellt den unga befolkningen, vill också se större närvaro av opposition i parlamentet.

Analytiker tror nu att valnederlaget kan få PAP att agera på saker som striktare regler för arbetskraftsinvandring och andra frågor som oppositionen drivit.

PAP, som startades av personer utbildade i Storbritannien som återvände hem, har varit avgörande för Singapores utveckling från tidigare koloni till internationellt finanscentrum.

Publicerad: