Tapasrestaurangen växer: ”En dröm går i uppfyllelse”

Av: Hateff Mousaviyan

Publicerad:
Uppdaterad:

Den spanska tapasrestaurangen Vibliotek storsatsar. Med nya investerare i ryggen har de tagit över grannlokalen på Södertull, gjort klart för en kommande restaurang i Helsingborg och börjat blicka mot resten av Sverige.

Jan Badosa, Viblioteks grundare, poserar framför ingången till restaurangens nyutbyggda del ”Trastienda”.
Foto: Hateff Mousaviyan
Jan Badosa, Viblioteks grundare, poserar framför ingången till restaurangens nyutbyggda del ”Trastienda”.

Ovanför dörren in till Viblioteks nya, utbyggda del lyser en skylt med ordet “Trastienda”. Innan jag hinner fråga förklarar Jan Badosa, restaurangens grundare, att det betyder “det bakre rummet”.

– Det är en urklassisk spansk grej. Förr i tiden hade alla butiker en “trastienda”, ett litet extrautrymme där butiksägaren kunde bo, oftast dolt bakom trädraperier eller liknande.

Extrautrymmet och trädraperierna i all ära, men Jan Badosa har knappast några planer på att ligga här och sova. Snarare tvärtom.

Här, i grannlokalen som har stått tom sedan köksbutiken Allt i Kök stängde igen för fyra år sedan, har Vibliotek planer på att bli mer än bara en restaurang.

– Ända sedan vi öppnade har vi haft ambitionen att skapa en slags spansk oas här i Malmö. Den här utbyggnaden gör det möjligt att ta det vidare. Nu kommer vi ha möjlighet att genomföra en massa idéer som vi helt enkelt inte har haft utrymme för i den “vanliga” lokalen, berättar Jan Badosa.

Kombinerad spanskalektion och middag

Ett exempel på en sådan idé drog igång redan förra veckan, då en grupp gäster samlades omkring det stora middagsbordet i mitten av lokalen för att öva upp sin spanska.

– Vi ser det som en kombination av en väldigt trevlig middag och en spanskakurs för nybörjare, allt lett av en inhyrd lärare som fungerar lite som en dirigent för middagen, förklarar Jan Badosa.

Foto: Hateff Mousaviyan
Delar av Viblioteks så kallade ”Trastienda”, rummet där de planerar en rad olika kulturella aktiviteter med spansk koppling.

Utöver språkmiddagarna planerar Vibliotek även för barnaktiviteter, filmkvällar, fotbollstittande, jazzframträdanden, dj:s och privata arrangemang i den nya delen. I synnerhet det sistnämnda är något som Jan Badosa ser fram emot att kunna erbjuda.

– Det här blir vårt “secret space”. Även om det inte är superhemligt kan man ändå dra för och vara i fred. Nu kommer man kunna boka det här rummet för sig och sina vänner och göra lite vad man vill. Det är bara fantasin som sätter stopp för hur man kan använda vårt “trastienda”.

Spanska inredningsarkitekter

Jan Badosa beskriver utbyggnaden till grannlokalen som en dröm som går i uppfyllelse. När fastighetsägaren Vasakronan frågade om Vibliotek skulle vara intresserade av att ta över grannlokalen tvekade de inte en sekund. Nu, några månader och 1,4 miljoner kronor senare, står rummet redo.

– Vi började renovera i juni. Vi tog hit spanska inredningsarkitekter, bytte golv, satte in ny el, målade om och gjorde allt för att få det att kännas som en cool förlängning av vår vanliga restaurangdel, berättar Jan Badosa.

Foto: Hateff Mousaviyan
Bakom de traditionella trädraperierna gömmer sig den nya delen av Vibliotek.

Viblioteks utbyggnad är inte det enda som händer i krogväg på Södertull just nu. Alldeles snart öppnar sushirestaurangen Sakanaya i lokalen jämte Vibliotek – något som innebär att hela längan på Södra Vallgatan kommer att bestå av restauranger och fik för första gången.

– Det gör det så mycket lättare att driva en restaurang här när området fylls med mer folk, mer rörelse och mer liv mitt i veckan. Jag kan bara glädjas åt det, säger Jan Badosa. 

Samtidigt som verksamheten växer på Södertull står Vibliotek även i begrepp att öppna en filial i Helsingborg. Från början var det tänkt att den skulle vara igång i februari, men ett omfattande byggprojekt som ligger i anslutning till Viblioteks lokal har dragit ut på tiden. Öppningen är därför uppskjuten till 2021, berättar Jan Badosa.

– Det är trist, särskilt eftersom vår lokal står färdig och för att många helsingborgare verkar ha sett fram emot att vi ska öppna där. Men det där är bortom vår kontroll just nu, vi får helt enkelt avvakta och göra det bästa av situationen här i Malmö så länge.

Vill expandera

Jan Badosa gör ingen hemlighet av att utbyggnaden på Södertull och öppningen av en ny restaurang i Helsingborg har kostat mycket pengar hittills. Han avslöjar i samband med detta att Vibliotek har tagit in en rad nya investerare – både svenska och spanska – för att på sikt kunna expandera till ännu fler orter i Sverige.

– Vi känner att konceptet verkligen skulle kunna funka bra i andra städer också, det här är bara början!

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE