Man gripen för mordförsök efter bildåd mot idrottshall

Uppgifter: Säpo aktiverade – möjligt terrorspår utreds

Uppdaterad 2019-12-02 | Publicerad 2019-12-01

Handbollsspelarna flydde i panik när bilisten rammade in i idrottshallen i Märsta.

Polisen misstänkte rattfylleri – men i kväll greps föraren för mordförsök.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är Säpo inkopplade och nu utreds om ett terrormotiv kan ligga bakom bildådet efter att ett brev med Usama bin Ladins namn hittats.

Dramatiska scener utspelade sig på lördagskvällen i Vikingahallen i Märsta.

En kraftig smäll hördes och en bil körde rakt in i idrottshallen – mitt under en pågående handbollsmatch mellan 14-åringar i Ungdoms-SM.

Panik utbröt när bilen brakade genom väggen och spelarna flydde bort från planen samtidigt som det ropades ut i högtalarna att hallen ska evakueras.

Uppgifter: Riggad bil och hotfullt brev

Föraren, som enligt Aftonbladets uppgifter är en 29-årig man, fördes till sjukhus med lindriga skador. Polisen uppgav senare under kvällen att mannen gripits misstänkt för grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik.

Kort därefter valde en jouråklagare att släppa honom på fri fot, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Men på söndagsmorgonen framkom nya uppgifter i utredningen. Polisen misstänker att mannen kört in i handbollshallen med uppsåt och att han haft ett motiv med bildådet, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Enligt samma uppgifter har polisen klassat ärendet som en särskild händelse, vilket innebär att man kan få in extra polisresurser i fallet.

Man inledde även en förundersökning om försök till mord och kopplade samtidigt in Säkerhetspolisen för att utreda om det kan ligga ett möjligt terrormotiv bakom händelsen, uppger källor för Aftonbladet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet uppstod misstankarna efter att polisen hittat ett brev på mannen där det stod att ”folk ska dö”. Usama bin Ladins namn nämndes även i texten.

Fordonet som mannen använde vid dådet ska också varit riggat, enligt samma uppgifter. Ett bilbatteri med kablar ska ha legat på gaspedalen.

Bilen är nu tagen i beslag för en teknisk undersökning.

Spår i snön visar hur bilisten kört före han kraschade in i idrottshallen.

Greps av insatsstyrkan

På söndagskvällen slog insatsstyrkan till mot en bostad och grep 29-åringen misstänkt för mordförsök.

– Jag kan konstatera att vi gripit den man som du nämnde i Sigtuna kommun. Det handlar om att det kommit fram uppgifter som gör att vi lagt till rubriceringen försök till mord, säger Towe Hägg, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Senare vid 21-tiden anhölls han som skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden.

Aftonbladet har sökt Säkerhetspolisens presstjänst som uppger att de ”informerats om händelsen”.

– Men det är Polismyndighetens ärende och jag får hänvisa dig dit, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo.

Tidigare dömd för våldsbrott

Den misstänkte mannen är sedan tidigare känd av polisen.

Sommaren 2014 avlossade han en revolver och sköt en man med fyra skott som träffade i kroppen och i huvudet. Offret fick livshotande skador men överlevde.

29-åringen dömdes då till åtta års fängelse för försök till mord, men även för misshandel och grovt vapenbrott. Under tiden han avtjänat straffet har han fått flera varningar och dessutom placerats i isoleringscell.

Enligt handlingar från Kriminalvården blev mannen villkorligt frigiven från fängelset i slutet av oktober i år.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln