South Carolina sänker abortgränsen

Publicerad 2023-05-27

Henry McMaster, guvernör i South Carolina.

Delstaten South Carolina sänker gränsen för att göra abort.

Nu förbjuds de flesta aborter kring den sjätte graviditetsveckan.

Så tidigt vet de flesta inte om att de är gravida.

Guvernören i South Carolina, republikanen Henry McMaster, undertecknade i går lagförslaget som trädde i kraft direkt.

Den nya lagen förbjuder abort när hjärtaktivitet upptäcks med ultraljud vid omkring sex veckor.

Så tidigt vet de flesta inte om att de är gravida.

Den läkare som medvetet bryter mot lagen får sin legitimation indragen och riskerar att åtalas för brott eller bötfällas, skriver CNN.

Vissa undantag finns i den nya lagen, exempelvis om den gravida utsatts för våldtäkt eller incest. Då har personen rätt till abort fram till vecka 12.

Protester i South Carolina i  början av maj.

”En bra dag”

– Detta är en bra dag för livet i South Carolina, men striden är inte över. Vi står redo att försvara denna lagstiftning mot alla utmaningar och är säkra på att vi kommer att lyckas, säger McMaster i ett uttalande, enligt CNN.

Utmaningarna han syftar på är den stämning som kom kort efter att lagen undertecknats, som bland annat RFSU:s amerikanska motsvarighet Planned Parenthood South Atlantic lämnade in till delstatsdomstolen, med målet att blockera lagen.

”Blockera”

Argumentet från sex- och samlevnadsorganisationen är att delstatens högsta domstol nyligen satte stopp för en nästan identisk lag.

– Vi kommer alltid att slåss för våra patienters möjlighet att ta egna beslut om sina egna kroppar och få tillgång till den vård de behöver. Vi vädjar till domstolen att vidta snabba åtgärder och blockera detta farliga abortförbud, säger vd:n Jenny Black i ett uttalande, enligt The Hill.

Även från regeringen kommer fördömanden. Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre kallar i ett uttalande lagen ”ett extremt och farligt abortförbud” och varnar för att vårdpersonal riskerar att kriminaliseras i sitt arbete.

Fler har skärpt lagar

Den tidigare abortgränsen i South Carolina gick vid vecka 22, vilket gjorde delstaten till en av få i sydöstra USA med relativt liberala abortrestriktioner. Det ledde också till att många människor från andra delstater med hårdare abortlagar tog sig dit för att genomföra abort, skriver nyhetsbyrån AP.

Omkring 15 delstater i USA har skärpt sina abortlagar sedan Högsta domstolen i juni förra året rev upp domen i rättsfallet Roe mot Wade från 1973.

South Carolinas granndelstat North Carolina är en av dem. Där förbjuds de flesta aborter efter vecka 12 från och med den 1 juli. Även i Florida är hårdare restriktioner på gång.

Följ ämnen i artikeln