S nominerar talman – sträcker ut hand till M

Lars Larsson/TT

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2022-09-23

Socialdemokraterna nominerar Kenneth G Forslund till talmanspresidiet.

Men partiet fortsätter att hålla öppet för att göra upp om en talman med Moderaterna.

”Kenneth G Forslund har lång erfarenhet av riksdagsarbetet. Han är en skicklig och samlande politiker som är respekterad över partigränser”, säger partiledaren Magdalena Andersson i ett uttalande.

Forslund har under senaste mandatperioden varit ordförande för utrikesutskottet.

Socialdemokraterna fortsätter samtidigt att sträcka ut handen till Moderaterna i hopp om att göra upp om en gemensam kandidat, enligt S. Talmanspresidiet består av en talman och tre vice talmän.

Norlén igen?

Andersson har tidigare öppnat för att rösta på en moderat talman. Även Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi öppnar för en moderat kandidat på måndag, då omröstningen sker.

– Jag kan inte på något sätt se att en sverigedemokrat, med tanke på den retorik och politik de för, skulle kunna bära den rollen. Är alternativet Andreas Norlén, så är det absolut en möjlighet för oss, säger hon till TT.

Stenevi beskriver moderaten Norlén som seriös, med förtroende att kunna leda talmansjobbet på ett ansvarsfullt sätt.

– Vi har uppskattat arbetet han gjort under mandatperioden.

För MP-språkröret är det inte heller tänkbart att ha en sverigedemokrat på någon av de vice talmansposterna.

Del av förhandlingar

Talmansposten har beskrivits som en del i regeringsförhandlingarna mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna. Partierna har sagt att de ska återkomma med ett gemensamt förslag senast söndag.

Centerpartiets nya gruppledare i riksdagen Daniel Bäckström vill inte uttala sig om hur Centerns riksdagsgrupp ska rösta.

– Vi får se vad de kommer att presentera för förslag på söndagen, sedan kommer vi att infinna oss i riksdagen för prövningen på måndag.

Vänsterpartiet har sagt att de absolut inte kommer att rösta på en sverigedemokratisk kandidat.