Svenska banker satsar 43 miljarder på oljebolag i Arktis

Uppdaterad 2023-10-29 | Publicerad 2022-10-03

Utåt försäkrar SEB att man vill rädda klimatet.

I verkligheten pumpar man in pengar i bolag som vill utvinna olja längre norrut än någonsin tidigare.

De senaste två åren har de svenska storbankerna tillsammans satsat 43 miljarder kronor på oljebolag i Arktis.

– Det är skandal att svenska banker fortsätter att stoppa in pengar i den här otroligt klimatskadliga verksamheten, när vi befinner oss mitt i en akut klimatkris, säger Jakob König på Fair Finance Guide.

Följ ämnen

Ingenstans på jorden går klimatförändringarna snabbare än i Arktis. I skuggan av de smältande isarna pågår samtidigt en intensiv jakt – efter ännu mer olja och gas.

Som Aftonbladet berättat i ett reportage kan Norge i närtid ge klart klartecken till ett helt nytt oljefält i Barents hav – Wisting.

Fältet ligger halvvägs mellan Nordkap och Svalbard intill den känsliga polarisen och den fågelrika Bjørnøya och blir, om det byggs, det nordligaste i världen.

De norska oljeplanerna väcker hård kritik från forskarvärlden.

Internationella Energirådet har slagit fast att världen omedelbart måste sluta öppna nya oljekällor om vi ska ha någon chans att klara målet från Parisavtalet och undgå klimatkrisens värsta följder.

Svenska pengar

Oljeplanerna väcker också stark kritik från den norska miljörörelsen, som menar att de strider mot Norges förpliktelser i Parisavtalet.

– Wisting kommer att producera olja långt efter 2050, då världen ska ha nått noll-utsläpp, säger Frode Pleym på norska Greenpeace. Det är katastrofalt.

Frode Pleym, chef för norska Greenpeace.

Men för att jätteinvesteringarna ska bli verklighet krävs stora mängder pengar.

Även från Sverige.

Aftonbladet har tagit hjälp av Fair Finance Guide, som drivs av Sveriges Konsumenter, för att granska i vilken grad de svenska storbankerna SEB, Nordea, Handelsbanken och Swedbank under de två senaste åren fortsatt att stödja oljejakten.

43 miljarder

Var och en av de svenska storbankerna har så kallade hållbarhetslöften. På sin hemsida talar SEB om bankens viktiga roll i den gröna omställningen och försäkrar sina kunder att man är en del av lösningen för klimatfrågan.

”För att spegla denna övertygelse anpassar SEB sin strategi till Parisavtalet och FN:s hållbara utvecklingsmål”, står det.

De senaste två åren har SEB satsat 22 miljarder kronor i bolag som vill utvinna olja i Arktis.

I verkligheten ser det annorlunda ut.

Granskningen visar att bankerna sedan juli 2020 tillsammans tillsammans har gett över 43 miljarder kronor i ny finansiering till oljebolag som verkar i Arktis. Huvuddelen av finansieringen utgörs av nya lån, resten är stöd vid obligationsutgivning.

”Djupt oansvarigt”

– Det är skandal att svenska banker fortsätter att stoppa in pengar i den här otroligt klimatskadliga verksamheten, när vi befinner oss mitt i en akut klimatkris. Dessutom i ett så miljökänsligt område som Arktis där en olycka kan få förödande konsekvenser för djurlivet och den biologiska mångfalden, säger Jakob König, sakkunnig på Fair Finance Guide, som startat ett upprop mot bankerna.

Jakob König, sakkunnig på Fair Finance Guide.

Norska Aker BP och svenska Lundin Energy har fått mest stöd. Lundin har nyligen sålts till Aker BP. Men också den norska halvstatliga oljejätten Equinor har fått mångmiljardlån. Både Aker BP och Equinor driver på för att öppna det kontroversiella Wisting-fältet, nära polarisen.

– Att finansiera världens nordligaste oljeutvinning är fruktansvärt oansvarigt. Svenska banker spelar en viktig roll för att det här ska bli verklighet, säger Frode Pleym.

SEB i topp

SEB har gett mest stöd av alla bankerna – drygt 22 miljarder kronor. På andra plats kommer Nordea – med nästan 15 miljarder. Även Swedbank har under perioden lånat ut mångmiljardbelopp till fossilbolagen.

Handelsbanken sticker ut och är den enda av bankerna som inte ger något stöd alls till bolagen. Banken har tidigare meddelat att man stoppar all ny finansiering av bolag som utvinner olja och gas i Arktis.

– Ju fler banker som säger nej desto dyrare och svårare blir det för oljebolagen att fortsätta utvinningen, säger Jakob König.

Bankernas finansiering avser nya lån till olje- och prospekteringsbolag och stöd vid företagens utgivning av obligationer mellan juli 2020 och juni 2022. Finansiella data kommer från en kommande nordisk rapport om bankernas fossila finansiering.

Granskningen har gjorts av Fair Finance Guide i samarbete med Naturskyddsföreningen och Greenpeace.

 

Fotnothär är länken till Fair Finance Guides upprop mot bankernas oljefinansiering.


Här är bankernas svar: Därför lånar vi ut miljarder till oljebolagen i Arktis


Källa: Fair Finance Guide