Experter: Prinsessfödseln kan påverka valet

Uppdaterad 2015-05-05 | Publicerad 2015-05-04

Valet i Storbritannien är en helt öppen historia.

Vissa experter tror nu att den nyfödda prinsessan kan komma att påverka resultatet.

– Kanske är det detta som kommer göra att opinionsmätningarna börjar röra på sig, säger Jan Erik Mustad, expert på engelsk politik, till VG.

På torsdag går Storbritannien till val och i nuläget ser det ut att bli en mycket jämn historia. Varken David Camerons konservativa parti eller Ed Milibands Labour sitter i nuläget i förarsätet.

Mitt i valspurten fick prins William och Kate en liten prinsessa och nu menar vissa experter att prinsessfödseln faktiskt kan påverka valet.

LÄS MER: Prinsessan föddes i rekordfart

Starkast band till de konservativa

Tidningen VG har talat med flera forskare och Englandskännare som hävdar att kungafamiljens senaste tillskott kan få en effekt på flera olika områden i valet.

– Den mest uppenbara effekten kan komma att inträffa i Skottland. Kungahuset är en av få institutioner som samlar unionen. På så sätt kan födseln missgynna de skotska nationalisterna, säger Øivind Bratberg, lektor vid Oslos universitet och expert på engelsk politik.

En annan effekt är att de som tvekar kommer att rösta på de konservativa då det partiet har starkast kopplingar till kungahuset.

– Kanske är det detta som kommer göra att opinionsmätningarna börjar röra på sig. Det har mer eller mindre varit stilla fram till nu, säger Jan Erik Mustad, lektor vid universitetet i Agder.

Saknar 23 stolar

Enligt nuvarande opinionsundersökningar ser det inte ut som om något av partierna kommer att få majoritet.

Trots det avvisar premiärminister David Cameron konsekvent frågan om vilka han kan tänka sig att regera tillsammans med.

– Vi arbetar för att få en majoritetsregering. Nu saknar vi bara 23 stolar, sa han i lördags till BBC.

Det återstår att se om Cameron kan få en liten hjälpande hand på torsdag.