Mosul faller – men vad väntar sen?

Publicerad 2016-10-17

Det är det i särklass största slaget hittills i kriget mot IS – och allt tyder på att Mosul faller.

Frågan är hur blodigt det blir.

Och vilka överraskningar som väntar på vägen.

Det började som ett av militärhistoriens största fiaskon. Den irakiska armén, topprustad med amerikanska pengar, flydde i panik från några tusen IS-krigare sommaren 2014 och lämnade civilbefolkningen i Mosul till sitt öde.

Sedan dess har de varit terrorgruppens gisslan.

Anfallet har dröjt. Mosul har varit svårt att bomba, IS-krigarna har gömt sig i den myllrande miljonstaden.

När irakisk militär, stöd av amerikanskt flyg, kurdisk pershmerga-militär och en rad andra länder och grupper nu inleder det i särklass största slaget mot IS tyder det mesta på att världen får sin revansch.

Det kan ta någon vecka eller ett par månader. Sedan kommer Mosul att falla, precis som de mindre irakiska städerna Ramadi, Falluja och Tikrit.

Ändå är utgången oviss. Ingen vet hur blodigt det kommer att bli. Terrorgruppen är oberäknelig. Kommer de att kriga till siste man, använda lokalbefolkningen – och i värsta fall barn – som mänskliga sköldar?

Man hoppas det finns en plan

Hur ska omvärlden i sådana fall agera då? Man kan bara hoppas att det finns en plan.

Mosul är stort och de två eller tretusen IS-krigare som finns där kan knappast försvara den i sin helhet. Kanske förskansar de sig i några hårt minerade kvarter dit stridsvagnarna inte når för att, åtminstone symboliskt, slå tillbaka därifrån.

Det var i en moské i Mosul som IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi i juni 2014 utropade sitt kalifat. Att terrorgruppen lyckades ta storstaden Mosul gav tyngd bakom hans löfte om att bygga ett kalifat. En trovärdighet, som bidrog till att locka jihadister från hela världen.

Förlusten av Mosul kommer att bli det tygnsta motgången hittills för IS.

Vad händer sen?

Frågan är vad som väntar sedan.

Medan koalitionen kan gå över till att planera det slutgiltiga slaget, mot IS "huvudstad" Raqqa i Syrien, måste FN hantera de upp till 700 000 flyktingarna som väntas komma. Det är en enorm utmaning, även i ett land som är vant med stora flyktingvågor. I första hand humanitärt, med att tillhandahålla mat och tält inför den kommande vintern. Men också säkerhetsmässigt. IS-terroristerna kan mycket väl få för sig att gömma sig i flyktingströmmarna.

Mycket talar för att det verkligt svåra börjar efter Mosul har fallit. Den shiadominerade armén måste återskapa förtroendet i den sunnidominerade staden. Skapa något som liknar lag och ordning. Få in hjälp. Öppna skolor och sjukhus igen.

Få livet att återvända efter skräckåren under IS.

Där, och ingen annanstans, kommer det svåraste slaget om Mosul att stå.