Fick betala olika för samma frisyr – nu jämnar salongen priserna

Publicerad 2016-02-14

Paret fick betala olika för exakt samma klippning.

Nu ändrar salongen priserna så det blir samma pris för samma frisyr – oavsett kön.

– Jag vill inte att någon ska känna sig diskriminerad, säger ägaren Ahmad Dara.

Kristina, 59, och Mats Jönsson, 52, är gifta och har exakt samma frisyr. Men trots det fick de betala olika mycket för samma klippning.

Nu ändrar salong Parri i Lund sina priser – samma frisyr kostar samma pris oavsett kön.

– Vi menade inte att diskriminera med våra priser så därför byter vi nu så att alla betalar lika mycket. Nu baseras priset på hur lång tid det tar att klippa någon, säger Ahmad Dara, ägare av salongen.

”Hoppas att fler gör likadant”

Tidigare var prislappen 150 kronor för en damklippning och 130 kronor för en herrklippning, men från och med i fredags är priset numera från 140 kronor.

– Jag tänkte att det är bra att mötas halvvägs, då blir alla glada.

Kristina Jönsson har varit mycket upprörd över den tidigare prisskillnaden och hon anmälde ärendet till Diskrimineringsombudsmannen. Dock beslutade den att hennes anmälan inte skulle utredas.

Nu är hon glad att salongen trots det ändrade sina priser.

– Jag är jätteglad och jag hoppas att andra salonger gör likadant, säger hon och poängterar att det fortfarande finns salonger som prisdiskriminerar utifrån kön och ålder.

Tid bestämmer pris

Aftonbladet har tidigare pratat med Ted Gemzell, vd för branschorganisationen Frisörföretagarna, då sa han att benämningen dam- och herrklippning inte är diskrimerande. Anledningen är att det krävs mer tid och andra produkter för att klippa personer av olika kön. Däremot är en lösning, enligt honom, att basera priset utifrån tid – precis som salong Parri nu har gjort.

– Om två kunder med samma frisyr kommer in och får samma frisyr, det tar lika lång tid och man kan använda samma material då ska det rimligtvis vara samma pris även om personerna är olika kön, sa han då till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln