Instagram skärper regler för självskadebilder

TT-AFP

Publicerad 2019-02-08

Det ska bli svårare att söka efter bilder på Instagram som rör självskadebeteenden. Personen på bilden har inget med texten att göra. Arkivbild.

Instagram skärper sina regler för inlägg som rör självskadebeteenden. Beskedet kommer efter ett möte mellan den brittiske hälsoministern Matt Hancock och flera chefer på sociala medier-företag om att vidta åtgärder för att säkerställa den psykiska hälsan hos de barn och unga som använder plattformarna.

2017 hittades en brittisk tonårsflicka död i sitt rum efter att hon hade begått självmord. Av hennes Instagramprofil framgick det att hon hade följt konton som fokuserade på depression och självmord.

– Det är glädjande att se att det nu tas avgörande steg för att försöka skydda barn från stötande material på Instagram, säger flickans pappa Ian Russell.

Instagram har aldrig tillåtit inlägg som uppmuntrar till självmord eller att skada sig själv. Den nya policyn innebär att det nu inte heller kommer att vara möjligt att söka på material som rör självskadebeteende, exempelvis läkta sår.