Teo, 11, blev inlåst i biblioteket

Publicerad 2018-11-12

Plötsligt blev biblioteket nedsläckt och elvaårige Teo förstod snart att han var lämnad ensam kvar – och att han var inlåst.

– Det var inte mysigt att vara ensam på ett mörkt bibliotek, säger han.

I söndags skulle Teo träffa sin kompis Linus på Höganäs bibliotek i lyrikrummet på nedre plan.

– Jag var i källaren, plötsligt släcktes allt.

Det blev mörkt i lokalen och Teo ringde sin vän för att höra var han befann sig. Då fick han veta att biblioteket var stängt – Teo hade blivit inlåst och personalen hade gått hem.

– Jag gick upp för att kolla om någon av dörrarna gick att öppna men det gjorde de inte. Jag blev först lite stressad men sen tänkte jag att det kanske fanns något fönster som var öppet. Men alla fönster var stängda och låsta.

Han ringde sin kompis en gång så att han kunde se till att Teo skulle få hjälp. Efter en och och en halvtimme kom bibliotekschefen till platsen och släppte ut Teo, något även Expressen skrivit om.

– Det kändes skönt.

Men enligt Teo var han aldrig rädd.

– Jag var väldigt lugn. Men det var inte mysigt att vara ensam på ett mörkt bibliotek.

Mamman: ”Klart man blev skärrad”

Enlig hans mamma Malin Terjestam var det dock en rätt tagen Teo som släpptes ut.

– Då hade han tårar i ögonen och var lite skakig och gick rätt in i min famn. Men nu har det gått ett dygn och han har fått prata om det här så det är inget som kommer sätta sig hos honom.

Hon själv kände oro under händelsen.

– Det är klart att man blev skärrad, att han var borta och att han kunde bli instängd utan att upptäckas. Det är klart att det är otäckt, säger hon och fortsätter:

– Man fick inte tag på mig på en gång så jag är glad att det var folk som upptäckte att han var där och som samlades utanför. Det tycker jag är jättefint. Så man visste att han inte var ensam och man visste att det skulle komma någon och släppa ut honom.

Bibliotekschefen beklagar det inträffade. Enligt henne har de brustit i sina rutiner – personalen ska kontrollera alla utrymmen innan man stänger och lämnar byggnaden.

– Det är jättehemskt och jättesynd om Teo, säger hon till Expressen.

Det ska finnas en utrymningsväg i källaren men hon förstår att det inte var lätt för ett barn att fatta detta. Teo ska nu kompenseras för det inträffade .

– Vi ger Teo lite godsaker och en god bok. Jag vill att alla våra besökare ska vara glada.

Följ ämnen i artikeln