Här bjuder Diana hemlösa på julmat: ”Dags att göra skillnad”

Av: Jasmin Lindberg

Publicerad:

Julmat, varma kläder och matcheckar.

Det var fullsatt på restaurangen El Clasico i Stockholm, där Diana Abied bjudit in hemlösa till julfirande.

– Vi behöver ge tillbaka, det är där kärleken kommer ifrån, säger Diana Abied.

Redan innan dörrarna till restaurangen El Clasico på Skånegatan i Stockholm öppnades, stod flera personer utanför och köade.

Under julafton har restaurangchefen Diana Abied, 39, tillsammans med personal, familj och 28 volontärer hjälpts åt att servera mat och julklappar till de utsatta i samhället.

– De fick med sig matcheckar för att kunna handla mat på Ica och plocka med sig de kläder som de behöver, säger Diana.

1 av 5 | Foto: LASSE ALLARD
Diana Abied bjuder hemlösa på julbord.

Glad för responsen

Redan i höstas bestämde Diana sig för initiativet och har sedan dess förberett sig inför dagen. De har gjort en insamling, blivit sponsrade med både prylar och mat och fått flera meddelanden från frivilliga som vill vara med och bidra.

– Det räcker inte med att en person gör allt. Men om en börjar kan flera ta över. Allt som vi fått in, har vi gett bort och resten ser ni på borden här, säger Diana och pekar mot borden bakom henne och fortsätter:

– Det har varit en positiv respons och mycket folk. Vi kommer att hålla på hela dagen, så länge det behövs. Här finns det mat, kärlek och värme.

Under dagen har restaurangen haft över 70 besökare och glädjen har varit stor.

– Jag såg glädjen i deras ansikten och när de såg sina julgåvor var de helt chockade: ”Är det här gratis?” frågade dem. De var överlyckliga, säger Diana.

De julklappar som blir över kommer Diana Abied tillsammans med sina volontärer lämna till hjälporganisationer.

Vill fortsätta att hjälpa

Vanligtvis brukar Diana Abied fira jul tillsammans med sin familj, men i år har hela familjen varit på plats och hjälpt till.

Nu vill hon fortsätta hjälpa de utsatta i framtiden och uppmuntrar andra att göra likadant.

–Jag tycker att man inte bara ska fokusera på att göra evenemang under julen. Året har flera dagar och det här är bara en början, säger Diana och fortsätter:

– Jag känner att det inte är okej att människor bor på gatan i Sverige. Och att människor har det dåligt. Vi behöver ge tillbaka. Jag hoppas att flera tar efter och börjar visa mer medmänsklighet.

Publicerad:

LÄS VIDARE