Fler vill läsa till sjuksköterska

Malin Johanson/TT

Anna Lena Wallström/TT

Publicerad 2020-04-16

Antalet anmälningar till höstens utbildningar vid högskolor och universitet blev rekordhögt.

– Särskilt glädjande är siffrorna kring sjuksköterskeprogrammen, säger UHR:s generaldirektör Karin Röding.

När antagningen stängde natten till torsdagen hade drygt 407 000 anmälningar kommit in, vilket är en ökning med 13 procent, visar siffror från Universitets- och högskolerådet (UHR).

Det betyder också att den tidigare toppnoteringen från 2014 som låg på 390 970 anmälningar har passerats med fyra procent.

– Det är en fantastisk ökning, och särskilt glädjande är siffrorna kring sjuksköterskeprogrammen som har ökat med 33 procent. Det visar att många människor har ett stort samhällsengagemang i landet, säger Karin Röding.

Vårdområdet drar

Efter justering landade ökningen av antalet sökande till sjuksköterskeprogrammet på 34 procent. Läkarprogrammen fick 26 procent fler sökande medan utbildningarna till biomedicinsk analytiker ökade med 22 procent. Men UHR har ännu inte någon sammanställning av sökförändringen till andra stora utbildningar – den publiceras nästa vecka.

Enligt UHR ökade antalet sökande i alla åldersgrupper, men mest i den kull som är på väg att lämna gymnasieskolan (19 år och yngre). Där var ökningen 28 procent jämfört med förra höstterminen. Andelen kvinnliga sökande var 63 procent, oförändrat sedan i fjol.

Osäkerhet bidrar

Det är dock för tidigt att dra några slutsatser om ökningen, menar Röding. Men osäkra tider lockar ofta fler att söka utbildningar och kurser.

– Det är inte ovanligt när det är oro och kris att människor söker sig till utbildning. Det är ju klart att i den osäkra tid vi lever i nu så bidrar det, säger hon.

Den 30 mars meddelade regeringen att högskolor och universitet får ett tillskott så att de kan utöka antalet studieplatser i spåren av coronakrisen. Hur platserna ska fördelas mellan olika lärosäten är inte klart, men förslaget är mer än välkommet.

– Det är väldigt bra när det är så många sökande. Det ökar ju chanserna att bli antagen till det man vill utbilda sig till, säger Röding.

Högt tryck

Högskole- och forskningsminister Matilda Ernkrans (S) utesluter inte att det kan bli ytterligare tillskott av studieplatser.

– Det vi beslutat om och nu är i gång med är en permanent utbyggnad av högskoleutbildning som startar hösten 2020. Det fortsätter även 2021, till 2 600 platser. Det känns som att det var ett helt rätt beslut, när vi ser att rekordmånga sökt. Sedan är det naturligtvis så att effekterna av coronaviruset prövar oss hela tiden, och det är klart att vi inte kan utesluta någonting för framtiden, säger hon.