Virusdrabbat fartyg har lämnat Australien

TT-Reuters

Publicerad 2020-04-24

Det virusdrabbade fartyget Ruby Princess lämnar Port Kembla i Wollongong söder om Sydney på fredagen.

Det kryssningsfartyg som tros ha varit ursprunget till en tredjedel av dödsfallen i coronavirus i Australien har lämnat landet efter drygt en månad, meddelar myndigheterna.

Tusentals passagerare släpptes i land från Ruby Princess i storstaden Sydney den 19 mars, utan att deras hälsa testats. Hundratals av dem konstaterades sedan vara smittade av coronaviruset, ungefär en tiondel av de smittofall som konstaterats i landet.

15 av passagerarna har senare avlidit.

Flera utredningar har inletts för att klargöra omständigheterna kring att fartyget släppte i land sjuka passagerare.

Runt 500 anställda på fartyget fanns kvar ombord när det lämnade Port Kembla i Wollongong söder om Sydney tidigt på fredagsmorgonen. Många andra ur personalen har redan sänts hem, enligt Mick Fuller vid polisen i delstaten New South Wales. Han uppger inte vart fartyget nu är på väg.

Under dagen diskuterar en arbetsgrupp med federala och delstatliga representanter en tidplan för eventuella lättnader i de restriktioner som har införts för att hindra virusets spridning. Tidigare har regeringen meddelat att många av de strikta restriktioner som införts kommer att fortsätta i tre veckor till.

Australien har rapporterat att runt 6 600 människor smittats av coronaviruset och att 77 avlidit.