Flera omkomna i helikopterkrasch i Norge

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Vilde ines Pedersen /Scanpix/TT
En helikopter har störtat i norra Norge utanför Alta.

Minst fyra personer har omkommit i en helikopterkrasch utanför Alta i Nordnorge. En person är skadad medan ytterligare en fortfarande saknas.

Norsk räddningstjänst bekräftar uppgifterna för TT.

– Det är korrekt, klockan 18.30 är status sådan att fyra personer har bekräftats omkomna, en person är skadad och har flugits till universitetssjukhuset i Nordnorge medan en person saknas, säger Frode Iversen, räddningsledare vid Hovedredningssentralen Nordnorge, till TT.

Situationen för den skadade uppges vara allvarlig.

– Tillståndet är kritiskt och instabilt, säger Jan Fredrik Frantzen, kommunikationsrådgivare vid Universitetssjukhuset i Nordnorge, till NRK.

Helikoptern, som tillhör företaget Helitrans, störtade mot en fjällsida. Larmet nådde Hovedredningssentralen klockan 17.06. Cirka klockan 17.40 var räddningshelikopter och ambulanshelikopter vid olycksplatsen.

– Det är inte speciellt svår terräng. Det är relativt nära E6, det går en del vägar upp dit, och vi har haft tre helikoptrar som har kunnat hjälpa till att flytta personal upp till olycksplatsen, säger Iversen.

Totalt uppges sex personer ha befunnit sig ombord, en pilot och fem passagerare. Den saknade personen eftersöktes med hundar men vid 21-tiden meddelade Hovedredningssentralen att insatsen skulle avslutas för kvällen.

För närvarande pågår en musikfestival – Høstsprell – i området och enligt arrangören Alta Event flög helikoptern för evenemangets räkning.

– Olyckan har skett några kilometer från festivalen. Deltagare har flugits fram och tillbaka med anledning av festivalen, säger Stig Anton Eliassen från Alta Event till TV2.

NRK uppger att Helitrans, liksom företaget gjort tidigare år, sålt flygturer till festivalbesökare samt att kvällens konserter på Høstsprell har ställts in med anledning av olyckan.

Publicerad: