Pant på mobiler och paddor utreds

Lars Larsson/TT

Publicerad 2020-07-09

Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) är glad över att regeringen beslutat om en strategi för en cirkulär, mer hållbar ekonomi.

Pant på mobiltelefoner, mer återbruk av byggmateriel och minskad plastanvändning.

Det kan bli konkreta effekter av regeringens antagna strategi för en cirkulär ekonomi.

– Vi måste titta på alla flöden av material som vi har i vårt samhälle så att vi kan återbruka, återvinna och undvika att bryta nya jungfruliga material, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

Det är, enligt Lövin, en av essenserna i den nationella strategi för hur Sverige ska ställa om till en så kallad cirkulär ekonomi.

– Men vi måste också minska avfallsmängderna, vi håller på att drunkna i sopor.

De konkreta handlingsplanerna för hur strategin ska omsättas i praktiken finns dock inte ännu.

– Men pantsystem kan vara bra, det har vi sett fungerar väldigt bra för pet-flaskor. Nu utreder vi om man kan införa pant på småelektronik som mobiltelefoner, paddor och bärbara datorer, säger miljöministern.

Hon tillägger att en mycket liten del, enligt hennes uppgift bara en procent, av de viktiga mineraler och metaller som används i sådan elektronik återvinns och återanvänds.

Under hösten kommer utredningsförslag om hur engångsartiklar i plast ska kunna ersättas av sådant som kan användas fler gånger och som inte är av plast. Mål för återvinning av byggmaterial ska höjas och regler för att minska förbränning av insamlat material skärps.

Miljöpartiet ska i förhandlingarna inför regeringens budgetproposition driva krav på att en halv miljard kronor per år ska anslås fram till och med 2023 för stöd till forskning och innovativa företag som arbetar med kretslopp och hållbara miljölösningar.