Tre dömda för grov våldtäkt

Av: Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholms tingsrätt dömde på måndagen tre män för en grov våldtäkt som inträffade på Södermalm i Stockholm i höstas.

Männen döms enligt den nya sexualbrottslagen som bygger på frivillighet.

Två av dem döms till fängelse och den tredje till rättspsykiatrisk vård.

Det var i november 2018 som tre män utsatte en kvinna för flera sexuella handlingar i Björns trädgård på Södermalm i Stockholm. De lurade in kvinnan i en lekpark och övergreppen ska ha skett i ett leksakståg på lekplatsen som tillhör en förskola.

Polisen grep männen snabbt

Polisen lyckades gripa männen direkt efter händelsen och de åtalades för grov våldtäkt. I dag dömdes de av Stockholms tingsrätt. Två av dem dömdes till fängelse, den tredje till rättspsykiatrisk vård.

De tre männen ska också utvisas från Sverige och förbjuds att återvända på 15 år. De ska även betala 205 000 kronor i skadestånd till den utsatta kvinnan.

De dömdes enligt den nya sexualbrottslagen som bygger på frivillighet.

”Särskilt utsatt situation”

Männen påstod i rättegången att kvinnan deltog frivilligt i den sexuella aktiviteten, men enligt tingsrätten var kvinnan på grund av berusning i en ”särskilt utsatt situation”.

– En person som befinner sig i en särskilt utsatt situation kan enligt den nya sexualbrottslagen aldrig anses delta frivilligt i en sexuell handling. En sådan person har nämligen klart begränsade möjligheter att freda sin sexuella integritet. I målet var det uppenbart att männen på ett otillåtet sätt utnyttjade den uppkomna situationen, säger chefsrådmannen Erik Lindberg i ett pressmeddelande.

Våldtäkten bedöms som grov eftersom det var flera personer som förgrep sig på kvinnan.

1 av 5 | Foto: LASSE ALLARD
Björns trädgård
Publicerad:

LÄS VIDARE