Hon ljög genom hela sin karriär – låtsades vara svart

Uppdaterad 2020-09-05 | Publicerad 2020-09-04

Jessica Krug, aktivist som föreläser om afroamerikansk historia, i aktivistkretsar mer känd som ”Jessa Bombalera” har erkänt sin livslögn.

Under hela sin karriär har hon sagt att hon är en svart kvinna från Bronx. I själva verket är hon vit, uppväxt i en förort till Kansas City.

– Jag har byggt mitt liv på en anti-svart lögn, skriver hon själv.

Jessica Krug

Erkännandet kom i går. Under namnet Jessica Krug la aktivisten Jessa Bombalera, som även föreläser om afroamerikansk historia, ut en text om hur hon ljugit om sin identitet under större delar av sitt vuxna liv.

”Jag har flytt från mina erfarenheter som ett vitt, judiskt barn i förorten till Kansas City under olika svarta identiteter som jag inte hade någon rätt till att hävda: först nordafrikansk svarthet, sen svarthet med rötter i USA, sen svarthet från Bronx med karibiskt ursprung.” skriver hon på plattformen Medium.

Jessa Bombalera från East Harlem

Jessica Krug har även skrivit en bok om identitetspolitik och fått artiklar publicerade i tidsskrifter förbehållna svarta personer. Senast i juni uttalade hon sig under ett allmänt sammanträde i New York.

”Jag är Jess La Bombalera från El Barrio, East Harlem – som ni säkert känner till eftersom ni sålt mitt jävla område till utvecklare och gentrifierare” sa hon då, enligt The Guardian.

Nu ber hon om ursäkt och kryper till korset. ”Jag har byggt mitt liv på en anti-svart lögn och jag har ljugit i varje andetag jag tagit” skriver hon och nämner sin psykiska ohälsa som möjlig anledning till varför hon ljugit.

Händelsen liknas vid fallet Rachel Dolezal, medborgarrättsaktivisten som likt Jessica Krug gjorde karriär genom att låtsas vara svart fram tills 2015, då hennes föräldrar sa att hon i själva verket var vit. Dolezal har sedan dess kallat sig själv för ”världens första trans-svarta”.

George Washington-universitetet som Jessica Krug föreläst om afroamerikansk historia på skriver på Twitter att de är medvetna om situationen men inte kan kommentera personalärenden.

Jessica Krug sa att hon var från stadsdelen Harlem i New York.

Blågult med på Stryktipset: Expertens drag i jakt på
miljonerna