USA:s stridsflygplan sjönk – kamp mot Kina att hitta vraket

Uppdaterad 2022-01-30 | Publicerad 2022-01-28

USA:s topphemliga stridsflygplan kraschade under en övning och sjönk till botten.

Nu pågår en tystlåten kamp mot klockan – och mot Kina.

Vem hinner först till vraket?

Stridsplanet F-35C är USA:s mest nyutvecklade och har bara varit i bruk sedan 2019. Det har en toppfart på nära 2 000 km/h, är uppkopplat i realtid och är fullproppat med hemligstämplad utrustning.

Varje exemplar kostar motsvarande 938 miljoner kronor.

Det var således en dyr olycka som ägde rum under en övning i Sydkinesiska havet i måndags. Då kraschade en F-35C mot flygdäcket på hangarfartyget USS Carl Vinson.

Piloten hann skjuta ut sig innan planet sjönk till botten, men sju personer ur besättningen på hangarfartyget skadades, uppger BBC.

Kamp i Sydkinesiska havet

Amerikanska flottan har varit tystlåten om kraschen och enbart beskrivit den som ”ett missöde”.

Nu pågår en kamp mot klockan för Pentagon.

Ett stridsplan av typen F-35C.

Flygplanet ligger på internationellt vatten, men i ett område som Kina betraktar som sitt. Konflikten i Sydkinesiska havet har pågått i åratal och lär inte kylas ner av att en militär skatt nu bokstavligen väntar på att hämtas upp från botten.

Ett amerikanskt bärgningsfartyg befinner sig enligt BBC minst tio dagars färd från haveriplatsen. Den tiden är för knapp, uppger försvarsexperten och före detta Nato-diplomaten Abi Austen för tv-bolaget. Batteriet i svarta lådan hinner dö innan dess, vilket gör det svårare att fastställa vrakets exakta position.

– Det är livsviktigt för USA att få tillbaka flygplanet. F-35 är i praktiken som en flygande dator. Kina har inte den tekniken. Det vore ett stort steg framåt om de skulle lägga vantarna på den, säger Abi Austen till BBC.

”Jakten på Röd oktober möter Avgrunden”

På frågan om kraschen och dess efterspel väcker minnen från Kalla kriget drar hon paralleller till två kända filmer:

– Det handlar om vem som är största hunden i parken. Det är ”Jakten på Röd oktober” som möter ”Avgrunden”.

Hangarfartyget USS Carl Vinson.

Kina kan, enligt säkerhetsexperten Bryce Barrows, redan ha viss kännedom om flygplanets interiör via cyberspionage. Men det är ingen tvekan om att regimen också vill åt själva vraket nu när en oväntad möjlighet har uppenbarat sig.

– Jag tror att de vill se flygplanets delar i verkligheten för att bättre förstå hur det är uppbyggt och för att hitta dess svagheter, säger han till BBC.

Amerikanska flottan bekräftar för CNN att en räddningsoperation är igångsatt, men ger inga detaljer om var flygplanet ligger eller när det kan bärgas.

Samtidigt publicerar Newsweek en overifierad bild på ett stridsflygplan som flyter runt i vattnet. Fotot florerar nu på sociala medier i Kina och uppges vara taget från ett amerikanskt militärfartyg innan planet sjönk.

Amerikanska flottan vid en övning i Sydkinesiska havet.