Anställd på djurpark dödad av älgantilop

Uppdaterad 2022-08-29 | Publicerad 2022-08-28

En man har dött i samband med hantering av djur på Ölands djurpark i Färjestaden.

På måndagen uppgav polisen om att det rör sig om en så kallad älgantilop.

En man som var anställd på Ölands djurpark dog under söndagen i samband med hantering av djur.

Polisen skrev på sin hemsida att en patrull skickades till en djurpark i Mörbylånga kommun, dit ambulanssjukvård larmats med anledning av personskada hos en djurparksanställd.

På måndagen uppgav polisen för SVT Småland att djuret var en älgantilop, även kallad för ”eland”.

– Mannen jobbade med att plocka in djuren i stallar efter att parken hade stängt. I samband med det har något hänt som gjorde att den här antilopen har stångat honom, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson, till SVT.

En älgantilop dödade en anställd på Ölands djurpark. Arkivbild.

Inträffade efter stängning

Händelsen utreds som arbetsmiljöbrott. Utredningen leds av en åklagare på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Olyckan inträffade efter att djurparken hade stängt. Den anställde var utländsk medborgare, enligt polisen. Larmet kom in vid 17.22 under söndagseftermiddagen. Mannen kunde konstateras död när polisen kom till platsen.

– Vi betraktar det som en mycket allvarlig händelse. Det utreds som arbetsmiljöbrott vilket är rutin när det sker på en arbetsplats. Det behöver inte betyda att någon är misstänkt utan är en rutinåtgärd när det sker tillbud, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson på polisen, till SVT.

Djurparken skriver på sin hemsida att man kommer att hålla stängt under måndagen. De skriver att det kommer att hållas krismöte för personalen och att det kommer att finnas präster tillgängliga för de som behöver stöd. Det står även att den avlidne medarbetaren hade många års erfarenhet av arten som var inblandad i olyckan.

Ölands djurpark ligger vid Färjestaden, nära Ölandsbron på Öland. Förutom djur har de även vattenland och nöjespark.

Följ ämnen i artikeln