Omikron-läkaren: ”Ingen sover tryggt förrän Afrika vaccinerats”

Publicerad 2021-12-19

Läkaren Angelique Coetzee var en av de första som larmade om omikron i Sydafrika.

Hon konstaterar att vaccinbristen i Afrika är en fara för hela världen.

– Ingen kan sova tryggt om natten förrän fattiga länder i södra Afrika har fått vaccin.

Angelique Coetzee i Sydafrika blev världskänd när hon som en av de första praktiserande läkarna larmade om omikronvarianten av coronaviruset.

Fyra veckor har gått sedan dess, och hon är i dag allt mer säker på att hennes första bedömning stämmer: omikron-varianten sprider sig effektivt, men orsakar inte allvarlig sjukdom, inte heller hos barn.

Coetzee är mycket kritisk till de snabba förbuden mot flygtrafik från södra Afrika.

– Stängda gränser stoppar inte viruset, innan det hittades hade det redan spridit sig, säger hon till norska tidningen VG.Globalt hot

Angelique Coetzee upptäckte omikron i Sydafrika.

Globalt hot

Hennes viktigaste slutsats av omikron-variantens upptäckt är i stället att de låga vaccinationsnivåerna i södra Afrika utgör ett globalt hot. Bara 8,4 procent av Afrikas invånare är färdigvaccinerade:

–Ingen kan sova tryggt om natten förrän fattiga länder i södra Afrika fått vaccin. Många här har andra sjukdomar, som hiv och tuberkulos.

– Om de här patienterna inte får vaccin och skyddas mot coronaviruset står vi inför en situation där viruset muterar om och om igen, och kommer tillbaka i nya varianter. Den här varianten inger hopp, men nästa kan vara dödlig, säger hon till VG.

ANNONS