Ryska brandbomber fångades på bild

Bilder tycks visa användning av termitammunition

Uppdaterad 2022-03-29 | Publicerad 2022-03-28

Under natten till söndagen dokumenterades ryskt bombardemang över de ukrainska städerna Avdiivka och Irpin.

Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi tycks bilderna visa att Ryssland nu brandbombar civila mål med termitammunition.

– Att skjuta mot civila områden är förbjudet. Att skjuta med brandammunition mot civila områden är alldeles särskilt ryskt.

Krigets första fas är avslutad, meddelade nyligen den ryske överstegeneralen Sergei Rudskoy. Många experter ställde sig då frågande inför Rysslands kommande planer.

Under helgen har flera städer i västra Ukraina varit måltavla för ryskt bombardemang, däribland den stad som kommit att bli så livsviktig för alla de som flyr kriget: Lviv.

Under natten till söndagen spreds också bilder från staden Avdiivka, i Donetsk-regionen i östra Ukraina. På videoklipp och bilder syns hur natthimlen lystes upp av ryskt bombardemang med vad experter beskriver som brandbomber.

– Vi kommer se både robotar mot västra Ukraina och den här typen av artilleribeskjutning i resten av landet, säger Joakim Paasikivi.

Spridningsmönstret avslöjar ryska grymheten

När bilder från Avdiivka först spreds beskrevs de föreställa fosforbomber, men vid närmare analys menar experter att det mest troligt handlar om termitammunition. Liknande bilder har setts över staden Irpin i närheten av Kiev.

– Först tänkte jag att det skulle kunna vara fosforammunition, men spridningen ser inte ut att vara fosfor. Spridningsmönstret ser snarare ut att stämma överens med termit. Det är en metallblandning som brinner med extremt hög temperatur, säger Joakim Paasikivi.

Den typen av bombardemang fälls enligt överstelöjtnanten enbart i ett syfte, och beskrivs vara värre än napalmbomber.

– Mönstret överensstämmer med det som förefaller vara termitamminution. Då handlar det bara om att sätta eld på det som finns under, inget annat. Det jävliga med termit är att det bränner igenom metall, det blir så hög värme. Medan Napalm är en bensinbrand som lägger sig på ytan, säger han.

Tidningen Forbes skriver om bilderna och hänvisar till en analytiker som tror att det handlar om 9M22S-raketen, ett vapen som enligt analytikern använts vid flera tillfällen i Syrien. Vapnet utvecklades under Sovjet-eran och är en raket som exploderar innan det når marken och då sprider ut hundratals brandbomber i miniformat.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Inte ovanligt att Ryssland brandbombar civila

Ryssland har en historia av att använda brandbomber mot civila mål i väpnade konflikter. När landet brandbombade civila mål i Helsingfors 1939 menade den ryske politikern Vjatjeslav Molotov att det handlade om matransoner. Finska trupper började därför kalla brandbomberna för Molotovs brödkorgar – därav kallas de hemgjorda brandbomber som tillverkas av glasflaskor för Molotovcocktail.

Även i Syrien har ryska styrkor vid flertalet tillfällen använt sig av brandbomber som riktats mot civil bebyggelse.

– Att skjuta mot civila områden är förbjudet. Att skjuta med brandammunition mot civila områden är alldeles särskilt ryskt, säger Joakim Paasikivi och fortsätter:

– Ryska styrkor är fast i tidigare gruppering och måste dra ut förbanden, då kan bombardemangen komma att öka. Ryssarna har inte några skrupler, de använder allt de har – oavsett hur jävligt det är. Vi har sett allt utom kärn-, bio- och kemvapen.

Ukrainsk brandkår bekämpar eld efter bombning i Kiev. Arkivbild 17 mars.