Rysslands invasion av Ukraina

Putins censurmyndighet förbjöd intervjun med Zelenskyj

Av: 

Hans Österman

NYHETER

Zelenskyj frågades ut av oberoende ryska journalister.

Då klev Putins censurmyndighet in och förbjöd klippet – innan det ens hade sänts.

”Bättre pr går helt enkelt inte tänka sig. Människorna som styr den ryska polisstaten är idioter”, twittrar Kevin Rothrock, redaktör för ett av mediehusen bakom intervjun.

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj deltog i en 92 minuter lång videointervju på söndagen. Han frågades ut av journalister från de oberoende ryska medierna Meduza, Dozhd, Novaya Gazeta och Kommersant.

I klippet sa Zelenskyj, bland mycket annat, att Ukraina är beredda att kompromissa med Ryssland om Donbass och om en framtida neutralitetsstatus.

Citaten spreds snabbt i världens medier och Zelenskyj själv la ut intervjun på Telegram.

Roskomnadzor: ”Sänd inte”

Men i Ryssland slog censuren till. Redan innan klippet hade sänts utfärdade övervakningsmyndigheten Roskomnadzor en varning där landets medier påminns om ”nödvändigheten att avstå från att sända intervjun”.

Någon motivering gavs dock inte, uppger Reuters.

Videomötet mellan Zelenskyj och journalisterna.

Roskomnadzor meddelade också att en utredning mot journalisterna som pratade med Zelenskyj har inletts. Vad den kan komma fram till är delvis oklart eftersom de sändande bolagen Meduza och Dozhd redan är blockerade, uppger Daily Express.

Hånen mot censurbeslutet lät inte vänta på sig i sociala medier.

”Ryssland förbjöd Zelenskyjs intervju med ryska medier redan innan den hade publicerats. Tydligen har de inte hört talas om Barbra Streisand-effekten”, twittrar grundaren av ukrainska Mehza Media.

Det betyder Streisand-effekten

Streisand-effekten är ett begrepp som innebär att försök till censur i stället kan öka spridningen av den information som någon vill dölja.

Vladimir Putin.

Bakgrunden är att sångaren Barbra Streisand år 2003 stämde en fotograf som publicerat tusentals flygbilder på den amerikanska kustlinjen för att dokumentera erosion. Ett av husen som fastnade på fotografierna var Streisands hem i Malibu, Kalifornien.

Innan hon stämde fotografen hade bilden laddats ner sex gånger. Efter rättsprocessen, som Barbra Streisand förlorade, hade den siffran ökat till 420 000 på en månad.

Hånet: ”Idioter”

Amerikanen Kevin Rothrock, analytiker av ryska medier och engelskspråkig redaktör för just Meduza, är inne på samma linje.

”Hur dumma är byråkraterna på Rozkomnadzor som förbjuder en intervju med Zelenskyj precis innan den släpps? Bättre pr går helt enkelt inte att tänka sig. Människorna som styr den ryska polisstaten är idioter”, skriver han på Twitter.

Zelenskyj: ”De är nervösa”

Under natten mot måndagen kommenterade även Volodymyr Zelenskyj det ryska beslutet att förbjuda intervjun.

– Om det blir en sådan reaktion, då gör vi allt rätt, då är de nervösa. Tydligen har de insett att deras medborgare ställer fler och fler frågor om tillståndet i deras land, sa han i sitt dagliga midnattstal i sociala medier.

ANNONS

Ladda upp för PRIME DAYS på Amazon! UNIKA erbjudanden – Nu 30-dagars provperiod!

Extern länk från Amazon

Till Prime Days!

Barbara Streisand.
Publisert:

LÄS VIDARE

Uppgifter: Rysk terror med kärnkraft högst trolig

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Rysk politik

Censur

Ryssland

Volodymyr Zelenskyj