Svenska myndigheter förbereder sig för flyktingvåg från Ukraina

Uppdaterad 2022-02-26 | Publicerad 2022-02-25

Svenska myndigheter förbereder sig nu för en flyktingvåg från Ukraina efter Rysslands invasion.

Migrationsverket planerar för upphandling av tillfälliga boenden – samtidigt som gränspolisen kontrollerar färjeankomster från Tyskland och Polen.

– Vi förbereder oss för att sätta igång den typen av mekanismer som skulle göra det möjligt för oss att ta emot större mängder, säger Robin Travis, sektionschef på Migrationsverket.

Migrationsverket har i flera veckor försökt prognostisera hur många flyktingar som kan komma från Ukraina till Sverige i händelse av en rysk attack. 

I går natt visade det sig att det var det allra värsta scenariot som slog in.

Migrationsverket har nu dragit igång en särskild händelse där man samlar kompetenser från hela myndigheten och planerar för en möjlig flyktingvåg från Ukraina.

– Vi försöker med vår analytiska kapacitet få ett grepp om hur stora strömmar det kan handla om, vart de går och om de kan tänkas komma hit och i så fall hur, säger Robin Travis som är sektionschef på Migrationsverkets analysavdelning.

Ukrainska flyktingar i Polen.

Påbörjar förberedelser

Han säger att läget ännu är väldigt svårbedömt och att man inte har kunnat sätta någon siffra eller prognos när frågor kommit från politiker, myndigheter och medier. 

– Vi ser inga tecken på en stor påverkan på kort sikt i alla fall, säger Robin Travis.

Samtidigt har Migrationsverket påbörjat ett arbete med att förbereda sig inför en större rörelse. 

– Beroende på hur kriget går kommer folk fortfarande att försöka fly internt och i andra hand kommer de att försöka ta sig till länder som Polen och Rumänien. I tredje hand tror vi att Sverige kan bli mer intressant om de länderna inte kan absorbera mer flyktingar, säger Robin Travis.

Kontrollerar boendeplatser

Magnus Önnestig är operativ chef på Migrationsverket och säger att myndigheten nu ser över de tillfälliga boenden man har tillgång till samtidigt som man säkerställer att det finns personal redo för att ta sig till hamnar i Skåne för att arbeta med registrering.

– Vi tittar på om vi har boendeplatser så det räcker och även registreringskapaciteten. Det är väldigt viktigt att vi får registrerat de som kommer hit. Det tredje vi gör är att samverka med en massa andra aktörer som gränspolisen, kommuner och så vidare för att ha en gemensam lägesbild.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har gränspolisen redan nu posterat patruller vid hamnar där framför allt Polenfärjorna väntas bli den dominerande flyktvägen.

Samtidigt pågår ett intensivt samverkansarbete mellan svenska myndigheter och partners utomlands, bland annat inom ramen för Frontex, för att få till vad man inom gränspolisen beskriver som en ”tidig varning”. Migrationsverket har också sänt ut en begränsad mängd personal till Polen för att bevaka flyktingrörelser.

– Vi kommer att märka om folk börjar passera olika gränser, säger Robin Travis.

På fredagseftermiddagen höll Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik och migrationsminister Anders Ygeman (S) en presskonferens:

– Vi ska ta vårt ansvar men vi förväntar oss också att andra länder gör det samma, sa Anders Ygeman.