Regionerna står redo med en fjärde dos

TT

Uppdaterad 2022-02-16 | Publicerad 2022-02-15

Regionerna kan snart inleda vaccination med en fjärde dos. Arkivbild.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu en fjärde dos vaccin mot covid-19 till personer över 80 år, som bor på särskilda boenden för äldre, har hemtjänst eller hemsjukvård. Och regionerna är redo att sätta i gång med vaccineringen.

Regionernas vaccinationskapacitet är god just nu och den senaste tiden har det funnits gott om lediga tider över hela landet för den som vill ta en första, andra eller tredje dos.

Beskedet om en fjärde dos till de äldre åldersgrupperna kräver en annan typ av planering och en god samverkan mellan kommuner och regioner då vaccinationerna i första hand sker i de ordinarie hemmen eller på särskilda boenden.

En fjärde dos, eller andra påfyllnadsdos, kan ges tidigast fyra månader efter föregående påfyllnadsdos och inleds från och med vecka 8. När vaccinationer sker på särskilda boenden finns också möjlighet för personal som ännu inte fått sin tredje dos att vaccineras samtidigt.

”Om det är möjligt är det en god idé att vaccinera personal som är aktuella för en tredje dos i samband med att äldre vaccineras med sin fjärde dos”, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), i ett pressmeddelande.

Hittills har drygt 20 miljoner vaccindoser mot covid-19 getts i Sverige.