Regeringen vill skärpa straffen för sexualbrott – böter slopas

Uppdaterad 2022-04-14 | Publicerad 2022-04-13

Sexköp ska ge minst fängelse, föreslår regeringen.

Man vill även höja minimistraffet för våldtäkt från två till tre års fängelse.

– Det är viktigt att markera allvaret i de här brotten, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) på en presskonferens.

På en presskonferens under onsdagen presenterade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) och Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi förslag om att skärpa straffen för sexualbrott.

Ett av förslagen som regeringen presenterade är att höja minimistraffet för våldtäkt och våldtäkt mot barn från två års fängelse till tre års fängelse.

Böter slopas som minimistraff

Dessutom vill regeringen höja minimistraffet för en rad brott, bland annat köp av sexuell tjänst och utnyttjande av barn för sexuell posering. Tidigare har minimistraffet för de båda brotten varit böter men förslaget från regeringen är nu att brotten ska leda till minst fängelse.

För brottet utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling (gäller barn mellan 15–17 år) höjer regeringen nu minimistraffet från 14 dagars fängelse till fängelse i minst sex månader.

Morgan Johansson och Märta Stenevi höll pressträff.

Kostar 200 miljoner

Den ökande kostnaden för kriminalvården som förslagen innebär uppskattas kosta ungefär 200 miljoner kronor.

– Inga straffskärpningar är gratis. Det innebär fler fängelseplatser och fler häktesplatser. Sammanlagt innebär det kostnadsökningar på drygt 200 miljoner kronor, det tar vi höjd för i kriminalvårdens budgetar framöver, säger Morgan Johansson på presskonferensen.

”Viktigt att markera”

Vissa av förslagen är den del av det 40-punktsprogram som regeringen presenterade i början av förra året.

– Jag skulle säga att vi har den strängaste sexualbrottslagstiftningen som Sverige någonsin haft, och en av världens strängaste lagstiftningar. Nu blir en sträng lagstiftning ännu strängare, med all rätt. Det är viktigt att markera allvaret i de här brotten, säger Morgan Johansson.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2022.

Regeringen vill skärpa straffen för sexualbrott.

Följ ämnen i artikeln