Slog ihjäl sin sambo med hammare – döms till livstid

Publicerad 2021-09-03

Mannen slog ihjäl sin sambo med en hammare – sedan tände han eld på lägenheten.

Nu döms Alexander Andersson Härkönen, 27, till livstids fängelse för mordet.

Själv kan han inte förklara varför han gjorde som han gjorde.

– Jag kommer ihåg att jag gjorde det men jag kommer inte ihåg hur tankarna gick, säger han i förhör.

Mordet inträffade i ett lägenhetsområde i Sundsvall den 1 juni i år.

I förhör berättar Alexander Andersson Härkönen hur han denna dag plötsligt fick en känsla av att han måste dö.

Han letade runt i lägenheten efter något att ta sitt liv med och hittade en hammare. Varför han sedan valde att istället rikta vapnet mot sin sambo sedan två år tillbaka kan han inte förklara:

– Jag kommer ihåg att jag gjorde det men jag kommer inte ihåg hur tankarna gick. Jag har försökt att tänka tillbaka på varför jag gjorde som jag gjorde men jag kan inte komma på det, säger Alexander Andersson Härkönen i förhör.

Alexander Andersson Härkönen, 27, döms till livstid för mord.

Dog av skadorna och röken

Med ett nästan kusligt lugn och rättframhet berättar han hur han gick till väga när han gick fram till flickvännen som satt i soffan, ovetandes om vad som skulle hända:

– Ehm, jag slog henne i huvudet med en vanlig snickarhammare. Flertalet gånger, jag vet inte exakt hur många. Tills att hon dog.

Utredningen har visat att han slog henne i bakhuvudet med minst elva slag. När sambon låg livlös i soffan släpade Alexander Andersson Härkönen in så mycket brännbart material han kunde hitta och tände på. Enligt rättsläkarens rapport avled den 26-åriga sambon av en kombination av sina svåra huvudskador och av att hon andats in den giftiga röken.

Efter mordet tog 27-åringen på sig sin jacka, gick ut ur lägenheten och låste dörren. På polisstationen var det kö så mannen gick runt i Sundsvall tills han hittade en ordningsvakt.

För honom berättade Alexander Andersson Härkönen vad som hänt och bad om att få bli anhållen.

Efter att ha dödat sin flickvän tände mannen eld på lägenheten.

”Ändamålsenligt agerande”

Enligt ordningsvakten uppträdde 27-åringen lugnt och korrekt och väntade med honom tills polisen kom.

Under rättegången berättade Andersson Härkönen hur han inte hade kontroll över sin egen kropp när han begick gärningarna och att det kändes som om han såg sig själv på film.

Tingsrätten menar dock att även om han haft vissa psykiska problem de senaste åren finns inga tecken på en allvarlig psykisk sjukdom. Snarare har Alexander Andersson Härkönens agerande varit ändamålsenligt och fokuserat. Han döms därför till livstids fängelse för mordet på sambon och för grov mordbrand då branden han startade kunde ha lett till att fler skadades.

Han ska även betala ungefär 90 000 kronor i skadestånd till var och en av sambons föräldrar.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln