Kollegorna blev sjuka i covid – trots dubbelvaccinering

Matti Sällberg: Oundvikligt med tredje dos

Uppdaterad 2021-09-02 | Publicerad 2021-09-01

Johan Hansson, 38, från Söderhamn har varit fullvaccinerad sedan i februari.

Trots det blev han och kollegan Magnus Wilhelmsson, 51, sjuka i covid, och Johan tvingades uppsöka sjukvård.

– Jag trodde att jag hade fått en hjärtinfarkt, säger Johan.

I över ett halvår har Johan Hansson från Söderhamn, som arbetar i ambulanssjukvården, varit fullvaccinerad.

– Jag fick min sista spruta av Pfizer i mitten av februari. Jag hade klarat mig undan corona innan men det kändes otroligt skönt att bli vaccinerad, även om jag och mina kollegor fortfarande var mycket försiktiga och skyddade oss, säger Johan, vars historia först berättades av P4 Gävleborg.

Under våren och sommaren sjönk antalet covidsjuka i Sverige, och Johan upplevde att arbetssituationen blev lugnare.

– Samtidigt diskuterade jag och kollegorna vaccineffekten. Att det i sinom tid går ur kroppen och att det nog behövdes en tredje dos.

Trodde det var hjärtinfarkt

I början av augusti började Johan känna sig olustig i kroppen.

– Jag tappade lukt och smak, vilket gjorde att jag förstod att det nog inte var en vanlig förkylning.

Ett snabbtest hemma slog fast misstanken – positivt – och någon dag senare blev Johan sämre.

– Jag blev mer andfådd och hade ont i bröstet. Som ett tryck, vilket gjorde mig orolig. Jag trodde det var en hjärtinfarkt, säger Johan som åkte till sjukhuset.

Johan Hansson, 38, blev sjuk i covid-19 – trots dubbla doser av Pfizers vaccin.

Efter några timmar kunde kollegorna konstatera att det inte rörde sig om en infarkt, utan att symtomen var kopplad till covid.

Trots att det nu gått flera veckor sedan han blev sjuk har Johan fortfarande sviter av infektionen.

– Jag är mycket tröttare och orkar inte mycket. Jag känner mig svag.

Hade svårt att andas

Även Johans kollega Magnus Wilhelmsson, 51, blev också, trots dubbla vaccindoser i februari, sjuk i covid några veckor innan Johan.

– Det var i juli och jag hade haft min första semestervecka. Så fick jag plötsligt feber, frossa och ont i hela kroppen. Jag hade även svårt att andas och svår hosta. Det kändes som en kraftig influensa.

Även Magnus trodde likt Johan att det rörde sig om en sommarförkylning, men provsvaret visade corona.

– Det konstiga var att mina barn som inte var vaccinerade blev smittade, medan min fru, som också var fullvaccinerad men blev det i början på juni, inte smittades.

Magnus Wilhelmsson, 51, blev också, trots dubbla vaccindoser i februari, sjuk i covid.

Både Johan och Magnus berättar att de trots vaccineringen har försökt att leva utifrån rådande restriktioner. För Magnus del skedde smittspridningen i hemmet, medan Johan inte vet var han blev smittad.

– Det kan ha skett var som helst. Även om jag har hållit avstånd så har jag känt mig tryggare och varit ute på restaurang. Jag tror att många i samhället har känt så.

Låg i rader på iva

Insjuknandet blev dock en tydligt påminnelse om att pandemin inte är över, och både Johan och Magnus uttrycker tacksamhet över att de var vaccinerade, och uppmanar alla att göra detsamma.

– Hade det inte varit för vaccinet så hade jag garanterat blivit inlagd på sjukhus. I värsta fall hade det kunnat sluta på iva, säger Johan.

– Jag tror att vissa kanske fortfarande inte har insett allvaret av detta. För mig blev det en riktig aha-upplevelse i våras när jag såg alla patienter som låg i rader med respiratorer på iva-avdelningarna och vi bara fortsatte att rulla in folk. Det var ingen rolig syn, säger Magnus.

Matti Sällberg, professor och biomedicinsk analytiker vid Karolinska institutet, säger till Aftonbladet att det efter sex månader bör finnas skydd mot allvarlig sjukdom, men att det enligt en ny israelisk studie tros vara lite svagare mot så kallade symptomatisk sjukdom.

– Självklart kommer det att vara en individuell variation, och utan vaccin är det inte orimligt att anta att de skulle blivit mycket sjukare. Man har sett att antikroppsnivåer verkar avta lite snabbare efter vaccination jämfört med genomgången infektion.

– Således är det rimligt att tro att nyvaccinerade har det bästa skyddet.

Matti Sällberg, professor på Karolinska Institutet.

Oundvikligt med tredje dos

Dock menar Matti Sällberg att risken för att bli allvarligt sjuk efter dubbla doser är mycket liten.

– Självklart ökar risken om man har ett sämre immunförsvar, och det är därför man nu i september börjar med en tredje dos till grupper med immunbrist.

Att det kan bli aktuellt även för övriga grupper tror han är oundvikligt.

– Sannolikt blir det någon gång under under nästa år. Jag gissar att man kanske kommer att vänta till minst 9–18 månader efter den andra innan man ger en tredje dos. Men detta är något som Folkhälsomyndigheten måste besluta om.

 

DAILY Så lever britterna med pandemin

Aftonbladet Daily med Frida Fagerlund, på plats i London.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen