”Det ska inte behöva gå så här långt”

Äldreborgarrådet: För många har fått avslag

Uppdaterad 2022-01-24 | Publicerad 2022-01-11

– Ett tragiskt livsöde. Mycket tragiskt. Det ska inte behöva gå så här långt.

Erik Slottner (KD) är den högst ansvarige för äldrevården i Stockholm. Han reagerar starkt på 200 sekunders uppgifter om halvsidesförlamade Bosse Rosdahl, 71, som nekades plats på äldreboende.

Först efter att Bosse fått hjärtstillestånd och hamnat i respirator fick han flytta till ett boende.

Bosse Rosdahl klarade inte av att gå på toaletten själv. Han blev av med sin bostad på grund av urinlukten.

När han vädjade till kommunen om att få komma till ett boende hänvisade biståndshandläggaren honom till hotellbokningssajten booking.com.

Erik Slottner (KD) äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholm.

– Att hänvisa till booking.com i ett sådant här fall tycker jag verkar oansvarigt, opassande och olämpligt. Men vi har tre, fyrahundra biståndshandläggare i Stockholm och det kommer ibland att ske märkliga och felaktiga beslut. Jag skulle vilja diskutera med ansvarig biståndshandläggare hur de har resonerat, säger äldre- och trygghetsborgarrådet Erik Slottner.

– Av det jag ser här är det klart att jag tycker att han borde ha fått bifall på sin ansökan om boende, men det kan finnas mycket i det här fallet som jag inte känner till, nu vet jag ju bara det som du berättar för mig, säger Slottner till 200 sekunders reporter.

Att Bosse Rosdahl även fick avslag i förvaltningsrätten är enligt Slottner ett kvitto på att kommunen gjorde rätt – i laglig mening – när han nekades plats på boendet.

– Då är det socialtjänstlagen man ska ifrågasätta. Och sen kan man ju ifrågasätta de mänskliga aspekterna i detta, säger Erik Slottner.

Färre får avslag

De senaste åren har närmare 20 procent av de äldre som sökt plats på boende fått nej i Stockholm.

För vissa stadsdelar och boendeformer har andelen avslag varit ännu högre. 2019 nekades till exempel närmare 90 procent av de som sökte plats på servicehus i Farsta, för hela staden var siffran 52 procent.

Under 2021 har andelen nekade varit 10 procent. Den genomsnittliga andelen avslag i hela landet sedan 2018 är runt 7 procent.

Slottner tror att trenden med färre avslag kommer att hålla i sig. Enligt äldreborgarrådet handlar det inte om någon pandemieffekt och stadsdelarna har så väl pengar som lediga platser på boendena.

Kan du lova att alla äldre i Stockholm som vill och behöver flytta till ett boende framöver ska få göra det?

– Alla som vill ha en plats kommer inte att få det. Men alla som behöver och som uppfyller kraven kommer att få en plats på äldreboende.

– Man bestämmer inte själv när man ska komma in på ett vård- och omsorgsboende. För att få göra det måste man ha omsorgsbehov dygnet runt. För dem som inte har det men som ändå behöver omsorg har vi en rad olika insatser, som hemtjänst, dagverksamhet, ledsagning, servicehus och seniorboende. Det gäller att hitta den mest lämpade insatsen för var och en, säger Erik Slottner.

Andel nekade till äldreboenden i Stockholm

Så många har sökt och nekat plats på vård- och omsorgsboende samt servicehus i Stockholm.

2018201920202021*
Antal ansökningar3410324827882657
Antal nekade568640491278
Andel nekade17%20%18%10%

* Siffrorna för 2021 gäller januari–oktober.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

ANNONS