Ledande kärnforskare mördad i Iran

TT-Reuters

Publicerad 2020-11-27

Mannen som pekats ut som hjärnan bakom Irans eventuella kärnvapenplaner rapporteras ha blivit mördad.

Misstankar riktas mot Israel och från ayatollans håll utlovas gruvlig hämnd. I bakgrunden hänger det internationella kärnavtalet som väntas bli väckt till liv.

Enligt Irans statliga medier attackerades Mohsen Fakhrizadeh på en väg nära Absard, en ort i huvudstadsprovinsen Teheran. "Terrorister" beskrivs ha legat i bakhåll och detonerat någon form av bomb mot en bil han färdades i, varpå bilen besköts. Fakhrizadeh uppges ha skadats allvarligt och sedan avlidit på sjukhus.

Bilder från platsen visar en bil med flera skotthål i vindrutan och blodpölar och splitter på asfalten utanför.

Irans utrikesminister Javad Zarif kallar det ett fegt och desperat dåd och säger sig se tydliga tecken på att Israel är inblandat. Han kräver att det internationella samfundet och särskilt EU agerar.

En militär befälhavare som står landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei nära svär att Iran kommer att slå tillbaka med kraft mot "martyrens" mördare. Han anklagar Israel för att vilja provocera fram ett fullskaligt krig medan den Israelvänlige Donald Trump ännu är USA:s president.

Nämnd av IAEA

Irans främsta motståndare har tidigare hållit fram Mohsen Fakhrizadeh som hjärnan bakom ett atombombsprojekt som Iran anklagas för att ha drivit i det fördolda fram till år 2003. Iran har konsekvent nekat till att ha bedrivit någon sådan forskning inom ramen för sitt atomenergiprogram.

Han är den ende forskare som blev namngiven i det internationella atomenergiorganet IAEA:s "slutgiltiga bedömning" av Irans kärnenergiplaner, år 2015. Där beskrevs det hur Fakhrizadehs roll var att överse verksamhet "till stöd för en möjlig militär dimension inom (Irans) kärnenergiprogram". IAEA har också velat träffa honom, men inte fått möjlighet till det, då Iran sagt att han inte har något med programmet att göra.

I Irans statliga medier deklareras det nu att "en av vårt lands kärnenergiforskare" har blivit mördad.

"Kom ihåg namnet"

Irans ärkefiende Israel har särskilt och länge pekat ut denna verksamhet – det som kallats Amad-planen – som en förtäckt kärnvapenutveckling.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu nämnde Mohsen Fakhrizadeh i ett uppmärksammat framträdande förrförra året, där han lade fram påstådda belägg för iranska kärnvapenplaner vid en presskonferens och sökte hamra in budskapet.

– Kom ihåg det namnet, Fakhrizadeh, sade Netanyahu då.

Den amerikanska tidningen The New York Times har talat med underrättelsekällor som gör gällande att Israel låg bakom attacken.

Reuters har begärt en kommentar från Netanyahus kansli, men inte fått någon sådan. USA:s försvarshögkvarter Pentagon har också avböjt att kommentera.

Biden väntas vända

Attacken sker vid en känslig tidpunkt, då USA:s kommande maktskifte kan innebära att det internationella kärnavtalet med Iran åter aktualiseras. Den amerikanske presidenten Donald Trump beslutade att USA skulle lämna avtalet när han tillträdde, men hans blivande efterträdare Joe Biden har sagt att han är öppen för att åter ansluta landet om Iran återgår till att fullfölja sina åtaganden.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har, med bara några veckor kvar på posten, rest runt i Mellanöstern för att samla stöd för Trumpregeringens utstakade kurs. Israel har tydligt motsatt sig att kärnavtalet återupplivas.

Avtalet, JCPOA, undertecknades av Iran, de fem permanenta medlemsstaterna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland. I korthet skulle det innebära att Irans kärnenergiprogram skulle regleras och kunna övervakas, varpå internationella sanktioner mot landet skulle dras tillbaka.

"Vill komplicera"

Mordet på Mohsen Fakhrizadeh är en i raden av drag från den sittande USA-regeringens sida som tycks syfta till att stöka till det för den som komma skall, säger Robert Malley, rådgivare i Iranfrågor till den tidigare presidenten Barack Obama.

– Ett skäl är helt enkelt att orsaka Iran så mycket skada som möjligt, ekonomiskt och till dess kärnenergiprogram, medan de kan. Och ett annat kan vara att komplicera president Bidens möjligheter att återuppta diplomatin och kärnavtalet, säger han.