Maj-Lis, 89, fick vänta veckor på att duscha – nekades kvinnlig hjälp

”Man ska väl inte klä av sig naken för en okänd man”

Uppdaterad 2021-02-10 | Publicerad 2021-02-09

När 89-åriga Maj-Lis Blomberg i Sandviken ska ta veckans dusch kan inte hemtjänsten garantera att en kvinna hjälper henne.

Det har gjort att det gått veckor utan att Maj-Lis kunnat duscha.

– Man ska väl inte klä av sig naken för en man man inte känner, säger hon.

Maj-Lis Blomberg är 89 år och van vid att ta hand om sig själv, men den senaste tiden har hon haft problem med yrsel och haft lätt att svimma. Därför behöver hon nu få hjälp i hemmet i Sandviken med att duscha.

Generellt tycker hon hemtjänsten fungerar bra. Hon har en kvinnlig kontaktperson som hon är mycket nöjd med, och som oftast är den som duschar henne en gång i veckan.

– Det är när hon inte kan som någon annan kommer. När hon är bortrest eller ledig, säger Maj-Lis Blomberg.

Två veckor mellan duscharna

När kontaktpersonen ersattes av en man trodde Maj-Lis först att någon annan skulle komma för att hjälpa henne med duschen.

– Nej, det ska jag göra, sa mannen.

– Då fick det vara, då blir det inget, svarade Maj-Lis.

Maj-Lis Blomgren vill gärna duscha, men inte med manlig hjälp.

Men i stället för att göra Maj-Lis till lags och låta en kvinnlig anställd komma och hjälpa henne, ställdes den veckans dusch helt enkelt in. Liksom den veckan därpå.

– Det kändes fel, när det finns så många kvinnor anställda, säger Maj-Lis.

Egentligen tycker inte Maj-Lis att det hela är något att prata om:

– Man ska väl inte klä av sig naken för en man man inte känner, det är väl självklart. Det känns mer naturligt med en kvinna.

Kommunen gör inte skillnad på kön

Sandvikens kommun har som policy att inte göra skillnad på kön eller etnicitet. Därför kan en vårdtagare som Maj-Lis Blomberg inte alltid välja vem som ska komma och hjälpa henne.

Det säger kommunens verksamhetschef för hemtjänsten, Ann-Louise Brolin, till Arbetarbladet som var först med att berätta om Maj-Lis.

– Generellt kan man inte välja hemtjänstpersonal utifrån till exempel kön eller etnisk bakgrund. Jag vet att verksamheterna lägger ner stod möda för att tillmötesgå olika önskemål och för att göra så bra som möjligt för alla som har hemtjänst.

– Om det finns starka skäl så kan individuella bedömningar göras, men det kan också innebära att den enskilde behöver flytta på en inplanerad dusch till ett annat tillfälle, säger Ann-Louise Brolin till tidningen.

 

Följ ämnen i artikeln