Brasilianska varianten upptäckt i Gävle – personen hade varit i Stockholm

Publicerad 2021-02-21

De första fallen av den brasilianska varianten av coronaviruset i Sverige har upptäckts i Gävleborg.

En av personerna har befunnit sig i Stockholm.

– Det vi vet hittills är att en av de fyra personerna har varit i någonstans i Stockholm, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare i Region Gävleborg.

Den brasilianska varianten av coronaviruset har upptäckts i Sverige. Det handlar om fyra fall som konstaterats i Region Gävleborg. Det meddelade regionens smittskyddsläkare Shah Jalal på lördagen.

Den brasilianska varianten tros vara mer smittsam och det är första gången som fall av den varianten har upptäckts i Sverige.

En av de fyra personerna som konstaterades med den brasilianska varianten i Gävleborg hade varit i Stockholm.

– En av de fyra personerna har varit någonstans i Stockholm, men jag har inga ytterligare detaljer. Vi kommer att börja samla mer information imorgon, säger Shah Jalal.

För SVT berättar däremot Shah Jalal att det handlar om två familjer med en nära relation som har smittats. En av de fyra alltså ha varit i Stockholm.

Ska smittspåra

Ingen av de smittade personerna hade varit utomlands när de smittades men samtliga personer hade rört sig utanför länet innan de smittades. Enligt Shah Jalal isolerade de sig när de började känna symtom.

Nu ska smittspårning ske i både Gävleborg och Stockholm.

– Vi ska fortsätta med smittspårningen av den brasilianska varianten imorgon och kommer även kontakta smittskyddet i Stockholm. Vi måste veta var personen har varit i Stockholm, säger Shah Jalal.

Det är en oroväckande situation i Gävleborg har Shah Jalal tidigare berättat – dels på grund av att man nu har en stor smittspridning av den brittiska varianten i länet och nu har även den brasilianska varianten av coronaviruset konstaterats.

Shah Jalal, smittskyddsläkare i Region Gävleborg.

Kommer åtgärder

Åtgärderna i Gävleborg har inte varit tillräckliga för att bromsa smittspridningen har Shah Jalal tidigare berättat.

På måndagen kommer nya åtgärder för att bromsa smittspridningen i Gävleborg att presenteras. Exakt vilka det är vill Shah Jalal i nuläget in kommentera.

– Jag kan inte gå in och berätta detaljerna nu men de åtgärder som vi har planerat är inte på grund av de brasilianska varianten utan på grund av smittspridningen av coronaviruset i länet, säger Shah Jalal.

FHM: Följer utvecklingen

Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen av den brasilianska varianten noga. Varianten har en god anpassning och kommer att fortsätta att spridas globalt enligt Karin Tegmark Wisell. 

På Folkhälsomyndigheten följer man nu tre mutationer – den sydafrikanska, den brittiska och nu även den brasilianska. 

Hon säger att det nu inte finns några tecken på en omfattande spridning.

– Men det kan ju ske förändringar snabbt. Den brasilianska varianten har liknande genetiska förändringar som den sydafrikanska, säger Karin Tegmark Wisell till TT.