Donald Trumps sista ord som president: Ha ett bra liv – ses snart

Uppdaterad 2021-01-21 | Publicerad 2021-01-20

Donald Trump har lämnat Vita huset för sista gången under sitt presidentskap.

I Marine One flögs han till en militärbas i Maryland för att hålla det sista talet som USA:s överbefälhavare.

– Folk har ingen aning om hur hårt den här familjen jobbat, och de har gjort det för er. De kunde haft ett enklare liv, sa Trump.

Donald Trump ska hänga undan kärnvapenväskan och lämna ämbetet som USA:s, och en av världens, mäktigaste män.

Trump, som blivit historisk genom att som enda president ställas inför riksrätt två gånger, lämnade strax efter klockan 14, svensk tid, Vita huset för sista gången under sitt presidentskap.

Den avgående presidenten lämnade hand i hand med hustrun Melania och gick till helikoptern Marine One för att flygas till Maryland, för att hålla sitt sista tal som USA:s överbefälhavare inför ett par hundra militärer.

– Vi har åstadkommit så mycket, säger Trump.

 ”Vi har åstadkommit så mycket”, sade Trump till reportrarna innan han klev in i helikoptern.

Han säger att hela Trump-familjen jobbat hårt för det amerikanska folket och tackar alla. Och framförallt sin hustru Melania.

– Det har varit en ära att vara er first lady, säger hon under ett kort inspel i presidentens farväl-tal.

Nämnde inte namnet

Någon Trump inte tog upp under sitt tal var sin efterträdare Joe Biden, vars namn han inte ens nämnde. Den avgående presidentens sista tal brukar vanligtvis innehålla någon form av överlämning till den nya administrationen och ett ”lycka till”.

Dock ska Trump ha lämnat en ”lapp” till Joe Biden, uppger en Vita huset-anställd till New York Times-journalisten Maggie Haberman.

Vicepresident Mike Pence fick ett kort tack. Enligt CNN ska de två ha sagt adjö under tisdagen och Pence kommer att delta i installationsceremonin för Biden.

Donald Trump pratade i stället mycket om vad han anser att han åstadkommit som president, särskilt för militärveteraner. Han tog också upp att han rekordsänkt skatterna.

– Jag hoppas de inte höjer era skatter. Om de gör det vill jag säga: Vad var det jag sa, säger Donald Trump.

Helikoptern Marine One gav Trump skjuts från Vita huset.

”Går inte att jobba hårdare”

Presidenten beskriver också hur han räddat landets ekonomi och jämför landets utveckling med en raketfärd. Donald Trump säger också att han är stolt över att ha utnämnt tre nya domare i landets högsta domstol.

Trump säger också att det är en fantastisk bedrift att ha börjat vaccinera mot coronaviruset – som han envist kallar ”Kinaviruset” – som hittills tagit livet av 400 000 amerikaner.

– Om två månader kommer vi inte att sitta i Florida och säga till varandra: Om vi bara jobbat lite hårdare, säger Trump.

– Det går inte att jobba hårdare.

Personal bar flyttlådor från vita huset till helikoptern.

Donald Trump säger att det har varit hans ”största privilegium och ära” att ha fått vara USA:s president. Sedan avbröts han av publiken som ropade ”USA, USA, USA” och ”Tack Donald Trump”.

– Jag kommer alltid göra allt jag kan för er, säger Trump.

– Ett adjö, vi älskar er och vi kommer komma tillbaka i någon form.

Hans sannolikt allra sista ord som USA:s 45:e president blev även det ett slags löfte om ett snart återseende:

– Ha ett bra liv, vi ses snart – tack så mycket.