Brinnande sopberg plågar Stockholm

Fredrik Lilja/TT

Publicerad 2021-01-22

Nu ska branden på en soptipp i Kagghamra söder om Stockholm äntligen släckas.

Delar av Stockholm har sedan december plågats av stanken från ett brinnande sopberg. En akut risk för skred har gjort släckningsarbetet komplicerat.

– Men nu ska vi genomföra en mer aktiv insats, lovar räddningschefen Max Ekberg.

Brandförsvaret har sedan dagen före julafton bedrivit en räddningsinsats i Kagghamra i Botkyrka kommun. Branden i bolaget NMT Think Pinks sopberg har bevakats dygnet runt och brandröken som innehåller föroreningar har spridit sig i Stockholms läns södra delar.

Röken har oroat många stockholmare. Enligt Södertörns brandförsvarförbund är det osorterat byggavfall som brinner. Botkyrka kommun skriver på sin hemsida att det förekommer relativt höga halter av föroreningar i röken som kan ge svidande ögon, huvudvärk och påverkan på andningsvägarna.

– Upplever du obehag av röklukten är rekommendationen att du går in och stänger dörrar, fönster och ventilation, säger Cecilia Lundfeldt, kommunikatör vid Södertörns brandförsvarsförbund, till TT.

Akut risk för skred

Nu ska branden äntligen släckas, men det kommer att ta tid.

Geotekniker från Statens geotekniska institut (SGI), som har undersökt platsen, varnar för en överhängande skredrisk.

– Räddningsinsatsen har nu gått in i ett nytt skede där vi kommer att kunna genomföra en mer aktiv insats i området. Den tidigare skredriskvarningen har vi nu fått bekräftad. Det råder akut skredrisk i området. Men i undersökningen har vi också fått förslag på åtgärder som kan vidtas för att minska riskerna, säger Max Ekberg, tillförordnad räddningschef på Södertörns brandförsvarsförbund, vid en pressträff.

– Tillsammans med en entreprenör ska vi täcka högen med sand och jord. Men för att göra detta måste vi även jobba med övriga markarbeten. Vi måste fälla träd och bygga tryckbankar som ska vara en motvikt till skred, fortsätter han.

Tar minst åtta veckor

Räddningsstjänsten, som ansvarar för insatsen, har som mål att få bort rökutvecklingen, minska riskerna för att branden ska öka i intensitet och minska risken för skred så att släckningen kan genomföras på ett säkert sätt.

– Vi har ingen exakt prognos för när insatsen kan vara avslutad. Men vi har förberett oss på ett arbete som kan pågå i minst åtta veckor, säger Max Ekberg.