Nyheter

Kina: Bojkotta FN-möte om Xinjiang

Av: 

TT

Uigurer som bor i Turkiet demonstrerar mot Kinas övergrepp mot minoritetsbefolkningen i provinsen Xinjiang. Arkivbild.

Uigurer som bor i Turkiet demonstrerar mot Kinas övergrepp mot minoritetsbefolkningen i provinsen Xinjiang. Arkivbild.

Foto: Omer Kuscu/AP/TT

NYHETER

Kina uppmanar FN:s medlemsländer att bojkotta nästa veckas internationella möte om övergreppen mot uigurer i den kinesiska Xinjiang-provinsen.

"Det är ett politiskt motiverat evenemang", skriver Kinas FN-delegation i ett meddelande som nyhetsbyrån Reuters har tagit del av.

"Vi ber er delegation att INTE delta i detta Kinafientliga evenemang," står det i dokumentet. Det framgår inte av Reuters rapportering exakt vem som är adressat till Kinas meddelande.

Kina anklagar mötets arrangörer, som inkluderar flera europeiska länder samt USA, Australien och Kanada, för att använda frågan om mänskliga rättigheter i Xinjiang som ett politiskt verktyg för att skapa splittring och turbulens i syfte att hindra Kinas utveckling.

"De är besatta av att provocera fram konflikter med Kina", skriver Kinas FN-delegation enligt Reuters.

USA, Tyskland och Storbritannien

FN-ambassadörerna för USA, Tyskland och Storbritannien kommer att tala på onlinemötet, som är planerat att hållas på onsdag. Även cheferna för människorättsorganisationerna Human Rights Watch och Amnesty International kommer att tala.

Västerländska länder och människorättsorganisationer anklagar Kina för att begå brott mot mänskligheten i Xinjiang. I provinsen har myndigheterna byggt fängelseliknande anläggningar där mängder av uigurer – enligt uppgifter minst en miljon, upp emot två – har placerats. Enligt FN-experter, vittnen och aktivister blir människor skilda från sina familjer, inlåsta utan rättegång, politiskt indoktrinerade och utsatta för våld.

"Mobba regeringar"

Kina tillbakavisar dessa anklagelser och beskriver lägren som "omskolningsläger" som syftar till att stävja terrorism.

– Peking har i flera år försökt att mobba regeringar för att de ska hålla tyst, men den strategin har misslyckats totalt, säger Human Rights Watch FN-chef Louis Charbonneau.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert: