Våldsamma strider i Israel och Palestina

Liverapportering – senaste nytt

Uppdaterad 2021-05-23 | Publicerad 2021-05-12

Striderna mellan Hamas och Israel varade i elva dagar – i veckan nåddes ett avtal om eldupphör.

Under striderna uppges 219 palestinier, inklusive 63 barn dött. På den israeliska sidan har tolv personer dött, inklusive en ung pojke och en soldat.

Följ utvecklingen i vår liverapport

Spänningarna i Jerusalem har ökat under flera veckor. 9 maj utbröt strider efter våldsamma sammandrabbningar mellan israelisk polis och palestinier vid Al Aqsa-moskén. 

Våra artiklar om den senaste tidens upptrappning hittar du här.

  • Hamas utför raketattacker mot flera israeliska städer och den israeliska militären genomför flyganfall mot Gaza, och mobiliserat marktrupper. 

  • Över 200 människor uppges ha dödats i samband med anfallen mot Gaza. Ett tiotal personer har dött på den israeliska sidan. Tusentals människor har skadats. 

  • 38 000 Gazabor har tvingats på flykt enligt FN. 

  • FN varnar för ett ”fullskaligt krig” när våldet trappas upp mellan Israel och Hamas. 

Här kan du följa den senaste utvecklingen i konflikten. Det här flödet är till för nyhetsrapportering, inte för att svara på frågor.  

  • Elle Kari Karlsson
    23 maj 2021

    Omkring 50 judiska bosättare, flankerade av tungt beväpnade militärer, stormade Al-Aqsa Mosken i östra Jerusalem tidigt på söndagsmorgonen, rapporterar Al Jazeera.

    Detta uppges ha skett bara timmar efter att palestinska moskébesökare blev slagna och attackerade av israelisk polis, enligt den islamska myndigheten som övervakar platsen.

    Den palestinska nyhetsbyrån WAFA citerar vittnen och säger att israelisk polis överföll palestinier som bad gryningsbönen i moskén, för att så att israeliska bosättare skulle kunna storma den heliga platsen.

  • Amanda Hällsten
    22 maj 2021

    Myndigheterna i Gaza meddelar att de statliga kontoren ska öppna igen under morgondagen, rapporterar AFP.

    "Myndigheterna jobbar nu för fullt för att alla myndigheter och statliga institutioner ska kunna öppna söndag morgon igen", meddelar regeringen.

  • Elle Kari Karlsson
    22 maj 2021

    Minst 2 000 bostadshus på Gazaremsan har totalförstörts, och 15 000 byggnader har delvis förstörts under bombningarna av Gaza, uppger en Gaza-tjänsteman enligt Al Jazeera.

  • Amanda Hällsten
    22 maj 2021

    FN uppger att hälften av Gazas vattentillförsel har förstörts under de senaste dagarnas strider, rapporterar Al Arabiya.

  • Amanda Hällsten
    22 maj 2021

    Eldupphöret mellan Israel och Hamas ser ut att fortsatt hålla.

    Människor som tvingats lämna sina hem på Gazaremsan kunde börja återvända på fredagen sedan eldupphöret mellan Israel och Hamas trätt i kraft under natten.

    Lastbilar med nödhjälp har börjat passera in genom Kerem Shalom-övergången sedan den öppnats av Israel, fyllda med mediciner, mat och bränsle.

    Eldupphöret har hållits, och båda sidor hävdar att de segrat, men sammandrabbningar har inträffat på flera håll i östra Jerusalem.

    USA:s president Joe Biden lovar återigen att hjälpa till att organisera ansträngningarna för att återuppbygga Gaza efter de israeliska anfallen.

    Biden säger också att han har sagt till israelerna att upphöra med striderna i Jerusalem, men att han är fortsatt beslutsam när det gäller att skydda Israel.

    – Men jag kan berätta vad det är ett skifte i. Skiftet är att vi fortsatt behöver en tvåstatslösning. Det är det enda svaret, säger han. (TT)