Ministern om H&M-granskningen: Jag blir illa berörd

Så reagerar Åsa Lindhagen på 200 sekunders avslöjande

Uppdaterad 2020-11-20 | Publicerad 2020-11-17

Flera anställda på klädjätten H&M vittnar om rasism och diskriminering i butikerna.

Nu reagerar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) på 200 sekunders granskning – som avslöjar hur kunder behandlas olika.

– Jag blir illa berörd. Jag ser ju människor som blir bemötta på olika sätt, säger hon.

Se programmet i tv-spelaren nedan!

200 sekunders granskning av H&M har fått stort genomslag.

I programmet vittnar flera anställda på klädjätten om hur kunder behandlas olika – något som också avslöjas med dold kamera.
Efter publiceringen har flera kunder och anställda hört av sig och delat med sig av liknande historier.
Företaget har även fått svidande kritik på sin officiella Facebook-sida - där flera uppger att de kommer sluta handla på H&M.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, som är den minister som ansvarar för arbetet mot diskriminering och segregation, har tagit del av granskningen.

– Det är glasklart vad som gäller - vi har en diskrimineringslag. Alla butiksägare har ett ansvar för att butikspersonalen inte diskriminerar sina kunder. Och jag tänker också att vilket företag som helst som får signaler om att kunder diskrimineras förutsätter jag går till botten med det.

– Det är ju en självklarhet att man ska göra vad man kan för att följa svensk lagstiftning.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, som är den minister som ansvarar för arbetet mot diskriminering och segregation, har tagit del av granskningen.

Lindhagen säger att hon blir ”illa berörd” av 200 sekunders granskning och att hon ser att människor blir bemötta på olika sätt:

– Jag som minister kan inte avgöra om man bryter mot lagen, det ligger på domstolarna att döma i enskilda fall. Men jag vill vara väldigt tydlig med att diskrimineringslagstiftningen förbjuder diskriminering.

Hon fortsätter:

– Det tänker jag är otroligt viktigt att vara tydlig i det - och att vi från politikens sida behöver stå upp för allas människors lika värde, stå upp för att vi inte accepterar diskriminering och rasism. Och också för att göra något åt det. Där tror jag det är oerhört viktigt att uppmärksamma de här problemen och vad det innebär rent konkret.

Lindhagen uppmanar kunder som upplevt liknande situationer att vända sig till Diskrimineringsombudsmannen och enligt jämställdhetsministern behöver lagstiftningen skärpas.

– Vi har behov av att stärka diskrimineringslagstiftningen. Där har ju också arbetsgivare ett ansvar att arbeta förebyggande mot diskriminering, att det inte ska finnas på en arbetsplats till exempel. Men om man inte gör det här jobbet, i dagsläget händer inte så mycket. Där har vi en utredning som lämnar över förslag nu i december. Som handlar just om att ska vi skapar konsekvenser om man inte följer det här att man ska arbeta förebyggande. Det tror jag det finns skäl att göra.

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Mattias Sandberg synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!