Allt annat än storseger fiasko för May

I kväll finns det bara en sak som gäller för premiärminister Theresa May.

Allt annat än en storseger är ett fiasko som försvagar henne inför brexitförhandlingarna.

Vinner gör den som britterna tror kan fixa bästa dealen för Storbritannien.

OPINIONSLÄGET JUST NU

Storbritanniens kommande utträde ur EU har haft en relativt undanskymd roll i valrörelsen. Men egentligen är brexit den allt överskuggande frågan. Det är vilken typ av avtal som landet får som avgör hur mycket ett utträde kommer att kosta de brittiska medborgarna i form av ökade priser och minskad ekonomisk tillväxt.

Theresa May hade inte behövs utlysa något nyval. Hon gjorde det framförallt för att få en större majoritet bakom sig i parlamentet som backar upp den hårda brexit hon vill genomföra.

Då såg ett nyval ut som en enkel straffspark för May. Tories talade lyriskt om en majoritet på 100–150 platser och att labour skulle krossas.

Valvinden vände

Men någonstans på vägen vände valvinden. Kanske för att May gjorde en del misstag när hon presenterade nya förslag om sociala nedskärningar. Kanske för att många utifrån väldigt lågt ställda förväntningar tyckte att utmanaren Corbyn trots allt gjorde rätt bra ifrån sig. Kanske för att många irriterade sig över den tydliga taktiska beräkningen i Mays nyval.

Kanske för att fler väljare än på länge känner sig förvirrade och osäkra.

Den givna storsegern har förvandlats till en nagelbitare. Så gott som alla opinionsmätningar pekar mot en klar seger för May men inte med den stora majoritet som hon hoppades på.

Ny klyfta

De mätningar som visar att inget av partierna får egen majoritet har sannolikt övervärderat de ungas vilja att gå till vallokalerna. Om de unga mot förmodan röstar lika flitigt som de äldre kan labour skrälla. För det är mellan unga och gamla som den nya skiljelinjen går i brittisk politik snarare än mellan olika samhällsklasser.

Efter att under förra veckan ha rest runt i Storbritannien kan jag konstatera att landet fortfarande är mycket hårt splittrat i sin inställning till brexit. De som röstade för att lämna tycker att de gjorde helt rätt. En del av de som röstade för att stanna har accepterat utgången och är motvilligt inställda på brexit men många är fortfarande mycket oroliga för hur det ska bli och hoppas att brexit på något sätt inte ska bli av. Det gäller inte minst väljarna i Skottland.

Andra brexitomröstning

Liberaldemokraterna är det enda parti som kräver en andra folkomröstning om brexit men ligger trots det bara kring 8–9 procent. Skälet kan vara att många liberaldemokrater den här gången av taktiska skäl röstar på labour. Därigenom hoppas de förneka May den stora majoritet hon vill ha och sätta käppar i hjulet för brexit.

Landet har ett väldigt annorlunda valsystem där varje valkrets räknas för sig och parlamentsplatsen går till segraren. Platserna fördelas inte i proportion till det totala valresultatet. Det gör det extra svårt att i förväg bedöma hur opinionsmätningarna går att omsätta i antalet platser i parlamentet.

Partiet begravt

En viktig fråga är vart främlings- och EU-fientiga Ukip:s väljare går. De fick 13 procent i valet 2015 men ligger nu på bara 4–5 procent. Framgången med brexit är på väg att begrava partiet. Sannolikt går de flesta väljarna till de konservativa men det kan också finnas Ukipväljare som återvänder till labour nu när även Corbyn ställt sig bakom brexit. Om än en mjukare variant.

Opinonsmätningarna hade rejält fel i valet 2015. Likaså i brexitomrsötningen 2016.

Blir det tredje gången gillt 2017?

LIVE-RAPPORTERING:

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.