Man smugglade vapen – dom överklagas till HD

TT

Publicerad 2021-04-22

Mannen ankom med färja från Polen till Ystad den 11 december. I lastutrymmet i hans skåpbil hittade tullpersonal en kartong med de tre pistolerna med tillhörande magasin.

En man med kopplingar till kriminella nätverk dömdes för att ha smugglat in tre tårgaspistoler. Grov vapensmuggling ansåg tingsrätten, medan hovrätten bedömde det som vapensmuggling av normalgraden. Nu överklagar riksåklagaren domen till Högsta domstolen och yrkar på att brottet ska ses som grovt.

"Den fråga som jag vill att Högsta domstolen ska pröva är när en vapensmuggling ska rubriceras som grovt brott på grund av att gärningen har varit särskilt farlig. Enligt min mening fanns det i det här fallet en uppenbar risk för att pistolerna skulle hamna i kriminella kretsar och användas vid framtida skjutningar", säger riksåklagare Petra Lundh i ett pressmeddelande.

Ystad tingsrätt tog i sin bedömning hänsyn till att vapnen var lätta att bygga om för att användas med skarp ammunition samt mannens kriminella kontakter. Det fanns en uppenbar risk för att pistolerna skulle kunna användas i kriminella sammanhang, ansåg tingsrätten.

Hovrätten över Skåne och Blekinge å sin sida ansåg inte att vapnen var tillräckligt farliga och ändrade därför domen till vapensmuggling av normalgraden.