Meteorologen om påsken: Kan bli 15 grader eller mer

Uppdaterad 2021-03-25 | Publicerad 2021-03-24

Påsken inleder med sol.

Ett högtryck över Östeuropa skickar värme över Sverige.

– Det finns hopp om ett par fina dagar i påsk, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.

Påsken infaller tidigt i år, redan första aprilveckan. Men trots det ser det ut att kunna bli en ganska behaglig historia. I alla fall till en början.

De senaste dagarna har våren gjort ett försök att få nytt fäste. Den meteorologiska våren inträffade i februari på flera håll, men sen har mars mest varit en kylslagen historia. Men för dem som har påsklov med start i helgen ser det en smula ostadigt ut.

Lördagen bjuder på lågtryck i Götaland och Svealand. På söndagen drar lågtrycket vidare norrut och det öppnar upp för skapligare väder i söder.

– På söndag är solchanserna ganska goda i söder, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Snabba temperaturväxlingar

Själva påskveckan går i aprilvädrets tecken med snabba växlingar från ganska varmt väder till att bli småkyligt och ostadigt. Men påskhelgen börjar bra.

– Som ser det ser ut i dagsläget kommer onsdag, torsdag och fredag ge en del värme. Sydvästliga vindar, troligen, som letar sig upp över landet då vi har ett högtryck ner över Polen och Ryssland, säger Mikael Sjöstrand.

Högtrycket med sitt centrum över Östeuropa förmår nog inte att värma hela landet, men ser i alla fall till att Östersjölandskapen får en varm inledning på påsken.

– Kanske kan det bli omkring 15 grader, eventuellt lite varmare. Men det beror lite på hur det här högtrycket beter sig nästa vecka.

Det blir goda chanser till sol i vissa delar av landet.

”Milt med plusgrader”

Fjällen däremot kan få en mer molnig inledning, med både snö och regn, på grund av ett lågtryck över Norska havet.

– Det blir snarare milt med plusgrader i fjällkedjan, säger Mikael Sjöstrand.

Prognosen för påskafton, påskdagen och annandagen är mer osäker, men det ser ut som att det kan bli så att påskhelgen avslutas med kyligare väder.

– Ett nytt högtryck etablerar sig i stället över Storbritannien och Atlanten. Då får vi ner nordvästliga vindar över Sverige. Det brukar ofta ge oss ganska torr luft. Det finns kanske goda solchanser, men det är också kallare luft som troligtvis hittar ner, säger Mikael Sjöstrand och fortsätter:

– Så sol då och kanske inte mycket mer än tio grader under slutet av påsken i söder. I fjällen fortsätter det vara en del lågtryck, men då handlar det snarare om snöfall.

Det gäller att hålla koll på hur prognoserna utvecklar sig, innan man planerar att bege sig ut, enligt Mikael Sjöstrand.

– Men det finns hopp om ett par fina dagar i påsk.

Följ ämnen i artikeln