Länsstyrelsernas larm: Äldre och riskgrupper struntar i corona-råden

Uppdaterad 2021-03-26 | Publicerad 2021-03-25

I takt med att allt fler vaccineras ser flera länsstyrelser en allvarlig trend.

Riskgrupper och äldre rör sig i grupper igen – vilket riskerar att öka smittspridningen.

”Dessa personer, liksom de som har antikroppar, känner sig tryggare när de rör sig i samhället och tenderar i högre utsträckning att nonchalera de föreskrifter och rekommendationer som finns”.

Från de flesta av landets totalt 21 län kommer fortsatta rapporter om ökad smittspridning och lokala klusterutbrott.

Det visar den samlade lägesbilden från länsstyrelserna som presenteras varje tisdag.

Samtidigt ökar den sydafrikanska mutationen, liksom den brittiska som nu helt dominerar i flera län.

Flera län rapporterar även om en stor ökning av smittspridning bland yngre.

I Gävleborgs län har kommunerna i skolan exempelvis börjat använda visir och munskydd i elevnära situationer.

Hög restriktionströtthet

Men trots att de flesta län rapporterar om en hög efterlevnad av restriktionerna så vittnar flera om en hög restriktionströtthet bland invånarna, och man noterar allt fler privata sammankomster.

Länsstyrelsen ser också en ökad andel frågor från privatpersoner om hur de kan agera för att inte träffas av covid-19-lagen i olika sammanhang, som till exempel bröllop, religiöst firande i påsk och studentfester.

Man konstaterar även att det ”kvarstår en bristande förståelse hos delar av allmänheten beträffande allas ansvar för att minska smittspridningen” och bland annat rapporterar Östergötland och Stockholm om låg efterlevnad i form av privata fester.

Även i Kronobergs län varnar flera kommuner om sociala konsekvenser inom flera olika områden, och i flera fall där trängsel uppstått har personer uppgett att de har antikroppar.

Flertalet län ser därför ett behov av nationella informationskampanjer med förtydligande av restriktioner för att förhindra den ökade trenden av privata sammankomster.

Arkivbild.

Handlar inte ensamma

Vidare konstaterar totalt 12 län att allmänheten inte följer uppmaningen att handla ensamma och flera verksamheter ser att personer som tillhör riskgrupper och har vaccinerats, framförallt äldre, nu vågar sig ut i samhället i grupper igen.

”Dessa personer, liksom de som har antikroppar, känner sig tryggare när de rör sig i samhället och tenderar i högre utsträckning att nonchalera de föreskrifter och rekommendationer som finns” skriver länsstyrelsernas samordningskansli.

I Jämtland, Halland och Västernorrlands län har man infört trängselvärdar, och i Uppsala förbereds nattvandringar vid valborg efter uppmaningar till studenter via sociala medier att festa och ignorera restriktioner.

Försöker kringgå lagstiftningen

Länsstyrelsernas samordningskansli konstaterar även att det kommer oroande signaler från flera håll i landet om att verksamhetsutövare försöker hitta sätt att kringgå lagstiftningen.

Som exempel nämns allmänna sammankomster och idrottstävlingar dit
enbart sponsorer bjuds in som publik för att det ska räknas som ett slutet sällskap.

På så sätt omfattas dessa inte av begränsningsregeln om max åtta personer.

Det finns även anläggningar som utökar sin restaurangverksamhet till avdelade sektioner på arenaläktaren för att kunna omfattas av lagen om serveringsställen, istället för covid-19-lagen.

PODD Varumärket Astra Zeneca

Aftonbladet Daily med Eva Ossiansson, ekonomie doktor och varumärkesexpert vid Handelshögskolan i Göteborg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS