Barn drogades på skolgård – lekte restaurang och hittade cannabis

Av: Josefine Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Tre barn lekte restaurang på en skolgård i Malmö och hittade påsar med cannabis – som de smakade på.

Två av barnen fördes senare till sjukhus.

– Det var en chock. Min bonusdotter har varit extra flamsig i kväll, säger Benedicte Ekrem, som upptäckte drogerna.

Vid 16-tiden på onsdagen kom Benedicte Ekrem, 32, till Monbijouskolan i Malmö för att hämta sin bonusdotter, vilket Sydsvenskan rapporterat om. Då satt flickan på skolgården och lekte restaurang med några kamrater.

– Jag vände mig till dem och såg att de hade några påsar. De sa att de var fyllda med örter eller konstig choklad. Men då såg jag att det var cannabis. Jag fick en chock, säger Benedicte Ekrem.

Bonusmamman Benedicte Ekrem upptäckte drogerna.
Foto: PRIVAT
Bonusmamman Benedicte Ekrem upptäckte drogerna.

Tre av barnen, som är mellan sex och sju år, hade ätit av narkotikan. Två av barnen fördes till sjukhus för kontroll och hos ett av dem hittades spår av droger i urinen.

Benedicte Ekrems bonusdotter behövde inte åka till sjukhus, men har varit under uppsikt hemma under kvällen.

– Hon tyckte inte att det smakade gott. Hon mår efter omständigheterna helt okej, men drogerna har fått mer effekt under kvällen och här hemma har det varit lite extra flamsigt, säger hon.

Benedicte Ekrem är chockad efter händelsen.

– Det är katastrofalt och fruktansvärt att man skickar en välmående sexåring till skolan och får hem en drogpåverkad unge. Ska det verkligen hända i vårt samhälle? Jag kan inte fatta hur det händer, säger hon.

Rektorn: ”Ett skräckscenario”

Skolans rektor beklagar det inträffade och beskriver det som ett skräckscenario.

– Det är verkligen fruktansvärt. Jag har varit i kontakt med föräldrarna för att försäkra mig om hur barnen mår. Det här är ju en otrolig krock mellan värnlösa barn kontra den fulaste sidan av samhället. Det är förfärligt och skrämmande och jag har full förståelse för föräldrars oro, säger Sussi Sundblad, rektor på Monbijouskolan.

Foto: Janerik Henriksson/TT
Arkivbild. Skolgård.

Händelsen har polisanmälts och skolan ska nu se över sina rutiner.

– Något sådant här ska inte hända. Samtidigt som vi har ansvar för uppsikt, ska vi även låta barnen få leka i fred. Då kan det vara svårt att se om de lekar med pinnar, stenar eller något annat. Det är en svår balansgång, men jag ska nu se om vi behöver vidta åtgärder, säger rektor Sussi Sundblad.

”I skolan ska barn vara trygga”

Skolan har kontaktat polisen, förvaltningsledningen och socialtjänsten för att diskutera om tillsynen av skolgården kan stärkas på kvällar och nätter.

– Vi har redan en rutin där vi varje morgon synar skolgården på om det finns glassplitter, skräp eller annat som inte ska finnas på en skolgård. Nu ska jag kartlägga om vi brustit och se över om våra rutiner behöver stärkas eller förändras, säger hon.

Benedicte Ekrem hoppas nu att skolan vidtar åtgärder för att förhindra att något liknande händer igen.

– Jag hoppas att de tar detta på allvar och gör stora förändringar i den yttre säkerheten av skolgården. I skolan ska barn kunna vara trygga och drogfria, säger hon.

 

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN